В Україні ще такого точно не було: близько тисячі споживачів змогли отримати компенсацію від обленерго за недотримання стандартів якості електропостачання.

Це підтвердили у Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. "Щасливчиками" у цьому протистоянні вийшли 913 осіб. Минулого року їм повернули 116 950 грн від 8-ми обленерго: з них 90% компенсацій надано ПАТ "Одесаобленерго" та ПрАТ "Київобленерго".

Ще 438 споживачів, котрі користувалися послугами "Одесаобленерго", у 2017-му отримали 67,8 тисяч гривень компенсації, а 380 споживачам "Київобленерго" компенсували 38,1 тисяч гривень.

"В той же час, у 2017 році повинні були отримати компенсації майже 120 тисяч споживачів. Це може свідчити про невиконання компаніями вимог Порядку забезпечення стандартів якості надання послуг з електропостачання або надання недостовірної інформації у формах звітності", - заявляють у відомстві.

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Після чергової перевірки, котру запланували на найближчі кілька тижнів, постане питання про повернення коштів ще 120 тисячам споживачів, особливу увагу комісія приділить виконанню компаніями вимог. І головне: якщо порушення знайдуть, то розмір компенсації автоматично збільшується вдвічі:

"Крім цього НКРЕ вилучатиме у обленерго зі структури тарифів на передачу електроенергії місцевими електромережами та/або постачання електроенергії за регульованим тарифом кошти у п’ятикратному розмірі від суми невиплаченої компенсації", - пообіцяли у Нацкомісії.

Дивіться: "Київенерго" малює штучні борги. Скарги киян

Як повідомляв портал "Знай.ua", працівники "Київенерго" масово скаржаться на крадіжки. Найбільше цікавість зловмисників лягла на люки та лічильники тепла в багатоповерхівках. Кожен люк обходиться в 2500 гривень, а лічильники стоять до 54 тисяч гривень. Таких вже поцупили більше двох десятків. З початку 2018 року в Києві вже викрадено сім лічильників тепла, а загальна кількість викрадених будинкових вузлів обліку теплової енергії становить на сьогодні 361. Протягом 2017 замість вкрадених лічильників тепла було встановлено 45, відремонтовано - 732.