Уряд затвердив чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу в квітні-травні 2018 року

Про це повідомляє видання "Інтерфакс-Україна".

Таким чином у цей період на службу мають піти 15 тисяч 190 людей, на проведення весняного призову буде виділено 54,9 млн грн.

Зазначається, що із загального числа призовників 8 тисяч 990 людей будуть спрямовані до ЗСУ, 4 тисячі - в Національну гвардію, 1,2 тисячі - в Державну прикордонну службу і ще одна тисяча - до Державної спеціальної служби транспорту.

Обсяг видатків на одного призовника становить 3 тисячі 617,13 грн, з них:

3,5 тис. грн - для виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу;
93,13 грн - для підготовки та проведення призову на строкову військову службу (без урахування коштів на харчування та перевезення громадян України, призваних на строкову військову службу, із збірних пунктів обласних, Київського міського військових комісаріатів до місця служби).

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Варто відзначити, що раніше повідомлялось про те, що у Раді знаходиться законопроект з позначкою "строковий", в рамках якого йти на контрактну службу в армію зможуть українці віком до 30 років (зараз до 27 років).

Відповідний законопроект вже прийнятий у першому читанні.

"Хоча ще кілька років тому на службу в армію забирали тільки українців віком до 25 років, зараз - до 27 років. Цілком ймовірно, що після того, як 30-річним дозволять йти на контракт в армію і ставати курсантами, порядку на строкову службу будуть отримувати українці віком до 30 років", - сказано в матеріалі.

Також зможуть підписувати контракт і українці з інвалідністю, якщо травму вони отримали під час проходження військової служби. На думку авторів законопроекту, це дозволить підтримати військовослужбовців з інвалідністю.

При цьому підкреслюється, що за ухилення від призову в армію загрожує кримінальна відповідальність. Ухильникам згідно ст. 335 УКУ загрожує обмеження волі на 3 роки (умовний термін).

"Щоб потрапити під кримінальну відповідальність, потрібно, щоб були дійсно докази ухилення. Якщо призовнику вручають повістку, а він відмовляється, а ще "краще" — пише заяву про відмову, то, звичайно, його можуть притягнути до відповідальності. Але якщо йому не вручили повістку (він, наприклад, переїхав і "забув" повідомити про це), то це вже адміністративна відповідальність", — зазначає юрист Олександр Плахотнік.

Якщо призовник не прийде за повісткою до військкомату, йому загрожує штраф від 85 до 119 грн, за повторне порушення — від 170 до 255 грн штрафу.

Можна отримати відстрочку, якщо на утриманні у призовника непрацездатні батьки, неповнолітні діти. Правда, за умови, якщо немає іншого "годувальника". Також "врятує" від порядку вагітність дружини. Крім того, можна отримати відстрочку в тому випадку, якщо є брат, який на даний момент перебуває на службі в армії. Тоді батьки можуть вибрати, кому з двох синів дати відстрочку.

Призов офіцерів запасу: у Генштабі розповіли, кого викликатимуть до військкоматів.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, кого відправлять воювати на передову.