Депутати Європарламенту з комітету промисловості, досліджень та енергетики підтримали зміни до газового законодавства, що мають перешкодити будівництву російського газогону.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Євродепутати ухвалили звіт голови комітету Єжи Бузека, який тепер із сильною підтримкою почне перемовини з країнами ЄС щодо остаточної версії оновлених положень.

У запропонованих Єврокомісією у листопаді 2017 року змінах ідеться про те, щоб на усі газогони, зокрема ті, що імпортують сировину, поширювалася дія законодавства ЄС - Третього енергетичного пакету. Відсутність визначеності призводила до різного тлумачення закону ЄС і дозволяла прибічникам "Північного потоку-2" просувати цей проект.

Екс-президент Європарламенту і автор звіту Єжи Бузек зазначив, що деякі положення в оновленому законі слід загострити та уточнити. Він запропонував, щоб у випадку, коли газогін поєднує країну ЄС із державою поза межами євроспільноти і проходить дном моря, євросоюзна директива поширювалася на територіальні води та виняткові економічні зони держав ЄС.

Крім того, Бузек запропонував, щоб держави ЄС мали право тимчасово виводити з-під дії директиви тільки газопроводи, збудовані до 8 листопада 2017 року, тобто до дати прийняття змін Єврокомісією. Під цю умову не підходить "Північний потік-2", завершення будівництва якого заплановане на кінець 2019 року.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Водночас жоден із таких винятків не може загрожувати диверсифікації та безпеці постачанню газу до Євросоюзу. До уваги потрібно також взяти економічні санкції, введені проти постачальника.

Варто відзначити, що раніше група з 39 американських сенаторів від Республіканської та Демократичної партій закликала адміністрацію Дональда Трампа використовувати всі наявні в її розпорядженні засоби, щоб запобігти будівництво газопроводу "Північний потік-2".

Відповідний лист сенатори надіслали у четвер, 15 березня, на ім'я міністра фінансів Стівена Мнучина і заступника держсекретаря Джона Саллівана.

На їх думку, проект зробить партнерів США в Європі "більш вразливим перед згубним впливом і політикою примусу з боку Москви", а також стане "кроком назад" у питанні диверсифікації енергопостачання в Європі".

Також американські законодавці стурбовані тим, що поява "Північного потоку-2" завдасть шкоди українській економіці, для якої транзит російського газу в Європу має важливе значення.

"Цей газопровід в обхід України усуне одну з найбільш значимих причин, за якими РФ уникає широкомасштабного конфлікту на сході України", - йдеться в листі.

Як відомо, керівники парламентів Польщі, Литви і Латвії підписали у Вільнюсі лист про те, що газопровід "Північний потік-2" спрямований на енергетичну залежність держав ЄС від Росії. Раніше цей лист підписали Україна і Молдова. До ініціативи проти "Північного потоку - 2" також приєдналася і Естонія.

Сполучені Штати можуть поширити антиросійські санкції на будівельників "Північного потоку-2".

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що у Трампа порадили Путіну добряче подумати з приводу Північного потоку.