В українських аптеках намітився дефіцит ліків, що потрапили у список, на який держава встановила референтні ціни. Значно зменшилася кількість препаратів від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми і цукрового діабету другого типу.

Насамперед спостерігається нестача переважно імпортних медикаментів, які мають ціну, вищу за встановлену державою референтну. Все тому, що фармацевти припинили їх закупівлю, а Кабмін дію своєї постанови переніс на квітень, щоб уточнити вказані в документі позиції , передає ТСН.

Зараз аптеки розпродують те, що залишилося від попередніх поставок. Нові партії ліків завозять у невеликих кількостях.

Провізори переконані: дефіцит вимушений, оскільки держава почала регулювати ціни та забороняти реалізувати певні різновиди ліків за завищеною, на її думку, вартістю.

Читайте також: Завдяки рекламі українцям продають сумнівні ліки

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Уже зараз працівники аптек прогнозують, що життєво необхідних ліків від тиску, діабету і бронхіальної астми вистачить на два-три тижні.

"Поки дистриб'ютори не побачать прозорих і чітких правил гри на законодавчому рівні, відрегульованих постановою, ніхто нічого не буде робити. Товар не буде завозитися в Україну, а аптечні мережі не будуть брати його під реалізацію, бо вони ризикують його не розпродати. А що ми отримаємо першого квітня – ніхто не розуміє і не знає", – заявив журналістам директор однієї з аптечних мереж Руслан Світлий.

В свою чергу МОЗ не бачить причин для дефіциту в українських аптеках. За словами заступника міністра Рамана Ілика, проект "Доступні ліки" розпочне роботу з першого квітня, на його реалізацію виділили 500 мільйонів гривень.

Безкоштовні, ліки від тиску, бронхіальної астми і цукрового діабету другого типу, гарантовані державою можна буде отримати за рецептом.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", організація "Пацієнти України", проаналізувавши 97 медпрепаратів, прийшла до висновку, що деякі ліки в державі коштують в 14 разів дорожче, ніж за кордоном.