У вівторок,3 квітня, православна церква вшановує, крім Великого вівторка, єпископа Кирила Катанського, який жив на Сицилії в 1-2 століттях. Простий народ, як часто буває, переінакшив ім'я святителя на свій лад, вклавши в нього новий сенс.

Так в народі вважалося, що день Катаніка — остання можливість покататися на санках із гір по талому снігу.

На Кирила санки чистили та прибирали подалі — до наступної зими вони більше не знадобляться. Тому дітям говорили: «Ридай – не ридай, Катанік санки забрав». Зате у дітвори з'являлися нові забави – наприклад, гра «в глечик». Правила прості: один із гравців бере м'яч і б'є його об землю в такт пісні «Я глечик і впустив його розбив об підлогу; раз-два-три, його, Васенька, лови!». Той, чиє ім'я називав ведучий, повинен був зловити м'ячик.

В цей день вже можна було змінити валянки на берестяні постоли. Втім, і те, і інше взуття було поганим захистом від холоду і вогкості — тому до хат знову починали приходити лихоманки-лихоманки. Найкращим захистом від них вважали грубну золу і вугілля. Їх потрібно було взяти з печі гарячими, загорнути в хустину і прикласти до хворого місця. Імпровізована грілка нерідко допомагала, і хвороба відступала. Втім, існували й досить дивні способи лікування від лихоманки: у деяких регіонах хворим пропонувалося цілувати зад корови і пити воду, в якій прали білизну.

Також вважалося, що на Кирила Катаніка (так само, як в день Лева Катаніка), не можна дивитися на небо, щоб випадково не побачити падаючу зірку. Це віщувало велике нещастя.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Жовті промені у висхідного сонця — до хорошої погоди. У нічному лісі тепліше, ніж на відкритих галявинах, — до відра. Сині хмари — на тепло і до дощу. Перший грім — ознака настає тепла.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що в цьому році Великдень виходить раннім, і буде святкуватися 8 квітня. Синоптики розповіли, якою буде погода на свято. Так, за прогнозами зарубіжних метеослужб, потужний атлантичний циклон почав відступати і погода в квітні буде в межах кліматичної норми. Для другого весняного місяця характерне різке потепління, але також і коливання температури повітря.