Весна прийшла, на вулиці нарешті блиснуло сонце, а це призвело до активізації шкідливих членистоногих – кліщів, які підстерігають нас на кожному кроці. Українців попереджають бути обережними у цей період та уникати прогулянок у місцях скупчення дерев та кущів. Крім того не варто забувати про ту небезпеку, яку представляють ці крихітні істоти, наслідки від контакту з якими можуть бути дуже плачевні.

Як розповів науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Павло Дяченко, кровопивці вже полюють щосили на своїх жертв, - передає "Обозреватель".

"Такі температури (від 5 до 20 градусів тепла) найбільш сприятливі для кліщів. Тому вони особливо активні в цей час", - зазначив Дяченко.

За словами спеціаліста, небезпека укусу кліща складається в ризик зараження хворобою Лайма. При цьому хворі часто звертаються за допомогою, коли захворювання перейшло в хронічну форму і вилікувати її вже не можна.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Тому Дяченко наполягає: якщо вас вкусив кліщ, не варто чекати симптомів хвороби. Заздалегідь здайте аналіз крові на бореліоз і пройдіть курс лікування в разі позитивного результату.

Експерт рекомендує регулярно користуватися репелентами. Найбільш ефективні з усього асортименту - спреї або краплі з діетилтолуамідом, альфаметріном або перметріном (порядку 24-30% в складі).

Також фахівець наголошує, що популярний міф про те, що кліщі чатують на нас лише на деревах, не варто сприймати за істину. Найчастіше їх можна зустріти у високій траві або в кущах. Більш того, зазвичай вони живуть у стоптаних стежках. Тому, вирушаючи на прогулянку, не забувайте прикрити тіло одягом та використовувати спеціальні засоби для оброблення шкіри та одягу.

До речі, кліща можна "зловити" навіть вдома - якщо у вас є домашні тварини. Якщо шкідник потрапив до будинку на шерсті тварин, то він може дістатися і до вас. Тому обовязково оглядайте домашніх тварин.

Як знайти та знешкодити кліща на своєму тілі

Як повідомляв портал "Знай.ua", спеціалісти назвали найтоксичніші речі, які отруюють нас щодня і вони є у кожному домі.