Ви втомилися не розуміти про що розмовляють інші? Люди відпускають жарти щодо вашого інтелекту? Інтелект - це не те, з чим ми народжуємося. Розум безпосередньо залежить від мозкової діяльності людини. Можна стати розумнішими, застосувавши маленькі трюки, які змусять ваш мозок працювати ефективніше.

1. Використовуйте яскраве світло
Проста заміна лампочки в світильнику на більш яскраву допоможе стати кмітливим.

В Університеті Мічигану провели дослідження на гризунах. При нестачі світла у тварин знижувалася активність гіпокампу - частини мозку, що відповідає за навчання і пам'ять.

У той же час при яскравому світлі гризуни краще вирішували свої завдання: запам'ятовували маршрут в лабіринті і знаходили вихід з нього. Більш того, дослідження показало, що у тих особин, які спочатку жили в темряві, а потім були поміщені на світло, покращилися когнітивні функції.

У людини цей принцип теж працює, тому не економте на електриці, коли вчеиесь або працюєте.

2. Відправляйтесь на природу
Якщо вам закинуть, що замість того, щоб працювати над проектом ви дивитеся у вікно, сміливо відповідайте, що прокачує свою креативність. Споглядання природи, особливо якщо виїхати в ліс, поле або на узбережжя, стане чарівною таблеткою, яка може поліпшити творчі здібності на 50% .
Перебування на природі відновлює увагу і концентрацію, прокачує стратегічне планування та критичне мислення.

3. Тренуйтеся
Згідно з дослідженнями, навіть одне тренування може викликати нейрохімічі зміни , які позитивно впливають на роботу мозку.
Вчені вважають, що позитивний ефект спостерігається через приплив кисню до тканин тіла, в тому числі і до вмісту черепної коробки.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

4. Займіться сексом
Допамін і окситоцин, які виробляються при інтимній близькості, позитивно впливають на роботу мозку. Дослідження показують, що літні люди, які займалися сексом щотижня, краще справлялися з тестами на вербальну швидкість і візуально-просторові здібності.

5. Вийдіть на сонце
Достатня кількість вітаміну D забезпечує поліпшення пізнавальних здібностей. Дослідження на тваринах свідчать, що його надходження в організм забезпечує швидкий позитивний ефект при вирішенні завдань на пам'ять і навчання.
Найпростіший спосіб отримати порцію вітаміну D3 - вийти на сонце.
Він синтезується в організмі під впливом ультрафіолету.

6. Раніше лягайте спати
Дослідники з Університету Рочестера з'ясували, що під час сну міжклітинна рідина в мозку вимиває токсичні відходи білка, які утворюються в період неспання.
Тому рекомендується не нехтувати нормами здорового сну і проводити в ліжку не менше семи годин. Натомість ви отримаєте більш високу концентрацію, здатність ефективно вирішувати проблеми і думати швидше.

7. Пишіть від руки
Планшети та ноутбуки буквально приклеєні до рук сучасних людей, але вчені радять частіше відкладати гаджети і писати замітки "по-старому" - ручкою на папері.
Згідно з дослідженнями вчених з Прінстона, це змушує обробляти інформацію в процесі її фіксації.
Ви пишете повільніше, ніж друкуєте, тому вам доводиться вибирати тільки важливі дані. Втім, якщо вам все-таки не хочеться розлучатися з досягненнями технічного прогресу, просто використовуйте стилус, а не клавіатуру.

8. Концентруйтесь на чомусь одному
Ви можете гордо писати в резюме про багатозадачність, але це необов'язково говорить про надздібності. Спроби зосередитися на кількох проектах одночасно знижують когнітивні здібності мозку в цілому і викликають його втому.
До втрати продуктивності призводить не лише перемикання з одного робочого завдання на інше.
Вчені зі Стенфорда з'ясували, що навіть повідомлення смартфона здатні порушити концентрацію і негативно вплинути на увагу, пам'ять і продуктивність.

9. Грійте їжу в скляному посуді
Пластикові контейнери можуть містити в складі бісфенол A і фталати, які чинять негативний вплив на розумові здібності.
До такого висновку прийшли в Єлі.
Якщо немає можливості харчуватися свіжоприготованою їжею, пластикові контейнери краще замінити на скляні.

10. Дивіться спортивні змагання
Області мозку людини, зазвичай зарезервовані для фізичної діяльності, актівізуються, коли вона слухає спортивні новини або стежить за матчем.
Тому у вболівальників змінюються нейронні зв'язки, які задіюють ділянки, активні при тренуваннях, що позитивно впливає на роботу мозку в цілому.