У минулому місяці банки купили в українців більше іноземної валюти, ніж продали.

Про це відзвітував Національний банк України.

За даними НБУ у березні 2018 українці збули валюти на суму 820,7 мільйонів доларів. У той де час придбали - 715,8 мільйонів.

Таким чином, згідно з даними регулятора, чистий продаж валюти українцями в березні склала 104,9 мільйонів доларів у порівнянні з 18,6 мільйонами доларів в лютому цього року і 191 мільйонами доларів - в березні минулого.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Обсяг купівлі валюти в березні в порівнянні з лютим цього року зріс на 5,1%, продажу - на 17,3%, а в порівнянні з березнем минулого року - відповідно в 2,7 рази і 1,8 рази. НБУ також уточнює, що безпосередньо американських доларів українці в минулому місяці купили 555,6 мільйонів, а продали - 634,6 мільйонів. В цілому за перший квартал цього року продаж валюти перевищила її покупку на 380,8 мільйонів доларів, тоді як за перший квартал минулого - на 330,4 мільйонів доларів.

Нагадаємо, експерти прогнозують стабілізацію гривні на міжбанку до кінця цього тижня. Якщо у понеділок національна валюта впевнено відвойовувала втрачене минуло п’ятниці, то вже в середу долар зробив різкий ривок уперед. Станом на у квітня, курс гривні знизився до 26,32 грн/дол. Аналітики прогнозують, що у середньостроковій перспективі курс стабілізується в широкому діапазоні 25,9 - 27,1 грн за дол.

Українцям презентували нові обігові монети. Купюри 1,2,5 та 10 гривень скоро вилучать з обігу

Як повідомляв портал "Знай.ua", Національний банк України виводить з обігу купюри дрібних номіналів. Так за два роки Україна перейде на європейські стандарти, 1,2,5 та 10 гривень замінять монетами.

Також НБУ анонсував ще одне нововведення. Національний банк України з 1 липня 2018 року припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет дрібних номіналів – 1, 2, 5 та 25 копійок. Відтак саме з 1 липня запрацює правило заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою.