Міністерство фінансів США дотрималося обіцянки – 6 квітня офіційний Вашингтон оприлюднив розширений перелік чиновників та бізнесменів, стосовно яких запроваджуються санкції. По суті, це той самий "кремлівський список", тільки цього разу там чимало компаній та юридичних осіб, обмеження діяльності яких справді боляче вдарить не тільки по "его" президента РФ Володимира Путіна, а й по його фінансам.

Ні для кого не секрет, а особливо – для американців, що всі ці прізвища так чи інакше пов'язані із чинною російською владою, а тісну дружбу місцевого олігархату із господарем Кремля вже не заперечують у міжнародній спільноті. Справа в тому, що доказів цьому зібралося стільки, що вони суттєво підірвали і без того хитку репутацію тих, хто тримає основні "золоті жили Росії" в своїх руках.

З чого все почалося?

З буремного 2014 року. Коли ситуацїія в Україні була тільки підставою, аби формально назвати і так відомі джерела в державних структурах або енергетичному секторі Росії, з якими давно треба розірвати всі контакти. На жаль, цьому передували чотири роки війни на Донбасі та анексія українського Криму.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Крім того, під санкції потрапили ті, хто відкрито підтримує сирійську бійню і режим Башара Асада – Сирія, як відомо, один із експортерів товарів військового призначення, тісно співпрацює із "Рособоронекспортом".

Хто в "чорному списку"?

Бізнесмени:

Олег Дерипаска (за версією Forbes - 5,1 мільярда доларів)

Включений в список за діяльність "від імені високопоставленого російського чиновника":

"Дерипаска говорив, що не відокремлює себе від російської держави. У його відношенні велися розслідування про відмивання грошей, погрозах, незаконне прослуховування, здирництво та рекет. Стверджується, що він давав хабарі, замовив вбивство бізнесмена і пов'язаний з організованою злочинною групою в Росії "

Сулейман Керімов (за версією Forbes - 6,3 мільярда доларів)

Включений в список як російський сенатор. Відмивав гроші шляхом покупки майна, відомий також як коханець скандально балерини Волочкової, про що вона сама неодноразово говорила у ЗМІ.

Ігор Ротенберг (Forbes - 700 мільйонів доларів)

Включений в список за роботу в енергетичному секторі Росії, придбав значні активи від свого батька, Аркадія Ротенберга, після введення проти того санкцій в березні 2014 року

Кирило Шамалов (за версією Forbes - 1,3 мільярда доларів)

Включений за роботу в енергетичному секторі Росії, одружився на доньці Путіна Катерині Тихонової в лютому 2013 року і після цього його статки радикально збільшилися

Віктор Вексельберг (за версією Forbes - 12,4 мільярда доларів)Включений за роботу в енергетичному секторі Росії, два роки тому проводилася низка обшуків в його офісах за підозрою у хабарництві

Володимир Богданов (версією Forbes - 1,9 мільярда доларів)

Гендиректор компанії "Сургутнефтегаз", проти якої були введені санкції в 2014 році.

Андрій Скоч (за версією Forbes - 6,9 мільярда доларів)

Депутат Держдуми, має давні зв'язки з російськими організованими злочинними групами, якийсь час він очолював одну з них.

Компанії під санкціями США:

Загалом – 12 найменувань, пов'язаних з цими бізнесменами, в тому числі група "Ренова" Віктора Вексельберга, "Базовий елемент", "Русал", En + Group, агрохолдинг "Кубань", "Російські машини", "Група ГАЗ" Олега Дерипаски , "Ладога менеджмент" Кирила Шамалова, "Газпром буріння" і NPV Engineering Ігоря Ротенберга.

Топ-менеджери держкомпаній:

Андрій Акімов, голова правління Газпромбанку

Андрій Костін, голова правління ВТБ

Олексій Міллер, голова правління "Газпрому"

Сергій Фурсенко, член ради директорів "Газпром нафти"

Чиновники

Олексій Дюмін, губернатор Тульської області

Михайло Фрадков, колишній глава СЗР і керівник Російського інституту стратегічних досліджень (РІСД) - організації, яка готує інформаційно-аналітичні матеріали для адміністрації президента РФ

Віктор Золотов, глава Росгвардії

Микола Патрушев, секретар Радбезу Росії

Олександр Жаров, глава Роскомнадзора

Володимир Колокольцев, міністр внутрішніх справ

Тимур Валіулін, начальник Головного управління з протидії екстремізму МВС

Володимир Устинов, повпред президента РФ в ПФО

Олександр Торшин, заступник голови ЦБ

Костянтин Косачев, сенатор, голова комітету з міжнародних відносин Ради Федерації

Владислав Резник, депутат Держдуми

Євген Школов, помічник президента Росії

Олег Говорун, глава кремлівського управління по співпраці з СНД, Абхазією і Південною Осетією

Суть "Кремлівської доповіді"

Всім членам списку заборонений в'їзд в США, вмериканська влада заморожують всі активи цих людей і компаній на своїй території; громадянам США заборонено з ними співпрацювати. Іноземні громадяни за співпрацю з учасниками списку самі можуть потрапити під санкції.

Акції держкомпаній, які потрапили в список (або чиї керівники потрапили в список), на нові санкції практично не відреагували. Ймовірно, це пов'язано з тим, що той же "Газпром" вже давно знаходиться під санкціями.

"Кремлівський список" був підготовлений (і опублікований в січні 2018 роки) на виконання закону санкції проти Росії, Північної Кореї та Ірану (відомий як CAATSA), який Конгрес США прийняв влітку 2017 року.

Приводом для введення нових заходів проти Росії стало передбачуване втручання у вибори президента США. CAATSA надав силу закону і президентським указам про антиросійські санкції у зв'язку з анексією Криму та війною на Донбасі.

Дивіться: "Кремлівський список" – телефонна книга наближених до Путіна

Як повідомляв портал "Знай.ua", офіційний Вашингтон заявив про розширення списку чиновників РФ, котрі потраплять під антиросійські санкції.