У вівторок, 10 квітня, православна церква вшановує пам'ять преподобного Іларіона Нового, ігумена Пелікитського, який жив у 8 столітті.

Своє прізвисько святий отримав на Русі, завдяки погоді, яка до його дня ставала зовсім теплою. Вважалося, що навіть якщо сніг долежав до Іларіона, то тепер він точно почне танути — причому дуже швидко. Значить, пора повертати голоблі з саней і прибирати зимовий транспорт на зберігання. Також в цей день потрібно чистити ставки, які вже звільнилися від льоду.

На прогалинах, з яких щойно зійшов сніг, зацвіли перші весняні квіти мати-й-мачуха. Цю квітку дуже любили в народі. З ним пов'язана така легенда. У однієї жінки померла улюблена дочка. Втративши найдорожче, мати віддала всю свою ласку і тепло могилі померлої дочки. Але ні краплі ні тепла, ні ласки не дісталося іншій дівчині — пасербиці цієї жінки. З почуттів матері і мачухи народився квітка, листя якої завжди звернені ніжною, теплою стороною до землі, а гладкою, холодною — до світу людей.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

З листя мати-й-мачухи готували на Русі різноманітні лікарські чаї. У поєднанні з алтеєм і материнкою ця рослина допомагала при грудних хворобах; з малиною служило потогінним засобом; при бронхіті варто було заварювати мати-й-мачуху з ромашкою.

На Іларіона, в день, коли з'являлися перші весняні квіти, втрачав свою силу Степанов вінок — його в старовину плели 15 серпня всією родиною. Вінок приносили в хату і вішали в червоному кутку. Вважалося, що він охороняє будинок від хвороб. Коли підступала хвороба, від вінка відривали травинки і обливали окропом — при цьому добрий дух квітучого лугу допомагав людині подолати недуги.

Також раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що з Великодньої неділі, 8 квітня, в Україні почне стрімко теплішати. Тепло буде продовжувати рухатися з заходу на схід, а температура повітря ще в середньому підвищиться на 2-3 градуси. На заході вдень варто очікувати 18-20 градусів тепла, у північних та центральних областях – 14-17 градусів, у східних 14-18 градусів, і на півдні – від 16 до 20 вище нуля.