Наш Всесвіт може припинити своє існування точно таким же способом, яким він був створений - великим, могутнім і раптовим вибухом. Про це говорять результати нових досліджень, проведених вченими-фізиками з Гарвардського університету.

Всесвіт може припинити своє існування через Великий вибух, спровокований дестабілізацією бозона Хіггса, пише Тelegraf.

Бозон Хіггса - квантова частинка, яка дає масу всім іншим елементарним частинкам. І, крім величезного викиду енергії, який зруйнує все в відомому нам Всесвіті, дестабілізація бозона "переверне догори ногами" всі фундаментальні закони фізики.

Щоправда людям не варто турбуватися з приводу майбутньої руйнівного події. Згідно з розрахунками, вона відбудеться через 10 ^ 139 років, або через 10 мільйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів трильйонів років в майбутньому. Більш того, з імовірністю в 95 відсотків наш Всесвіт буде існувати майже в його нинішньому вигляді ще 10 ^ 58 років, до тих пір, поки дрібні зміни фізичних законів не почнуть перетворювати його вигляд.

Бозон Хіггса, виявлений на Великому адронному колайдері в 2012 році, має певну масу. Однак, з плином часу ця маса може змінитися, що призведе до зміни маси і інших елементарних частинок. Це, як не важко здогадатися, переверне всю фізику, зробить нестабільними нині стабільні елементи, що, в свою чергу, призведе до неможливості існування життя.

Більш того, зміна маси бозона Хіггса буде повільно впливати на зміну законів фізики протягом багатьох трильйонів років. Але може наступити момент, коли кількість цих змін накопичиться до такого рівня, після якого вони набудуть лавиноподібного характеру. І ця "лавина" змін призведе до другого Великого Вибуху.

"Детонатором" другого Великого Вибуху, згідно з думкою вчених, може стати навіть викривлення просторово-часового континууму біля чорної діри. Адже в областях таких викривлень вже зараз існують закони фізики, що відрізняються від законів, що діють в "нормальних" областях космічного простору. І це призводить до того, що елементарні частинки в таких областях взаємодіють одна з одною вельми дивним чином, який не вкладається в рамки Стандартної Моделі.

Гарвардські дослідники вважають, що зміни, які в кінцевому результаті призведуть до краху Всесвіту, можуть проходити вже прямо зараз. Але у людства наразі ще немає інструментів, за допомогою яких можна зафіксувати зміни, що відбуваються, наприклад, порівняти маси бозонів Хіггса в протилежних куточках нашої нескінченної Всесвіту.

"Деякі зі спостережуваних нами феноменів можуть говорити нам, що ми зараз знаходимося на свого роду кордоні, що розділяє стабільний і нестабільний Всесвіт. Всесвіт зможе проіснувати ще дуже довгий час, але, врешті-решт, відбудеться другий Великий Вибух і ми навіть не можемо собі уявити, що буде після нього ", - розповів Джозеф Лікка (Joseph Lykken), вчений з Національної лабораторії Фермі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", NASA приховало найбільшу космічну загрозу. Колишній співробітник Геологічної служби США заявив про неминучий апокаліпсис, який настане через всесвітньо відомої планети Нібіру.