У ряді міст України жителі влаштували водні битви в честь свята. Українці розміщували фотографії і відео зі свята в соціальних мережах.

Незабутньою вийшла зустріч Обливаного понеділка у Львові, Івано-Франківську та Житомирі — там один одного обливали водою переважно молоді жінки і чоловіки.

Нагадаємо, що святкують Обливаний понеділок на наступний після Великодня день. Він відкриває Світлу (або Великодній) тиждень. Кожен день в ній з давніх часів мав свою назву: понеділок – обливаний, вівторок – купалища, середа – хороводница, Навський четвер, п'ятниця – прощеная, субота – хороводницы, неділя – поминальне.

Детальніше про святкування Обливаного понеділка - відео:

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вода, як вважається, наділена цілющими властивостями. Ще в язичницькі часи весняні купання та обливання вважалися своєрідними ритуалами (наприклад, щоб закликати дощ). Слов'яни вірили, що через воду людина очищається не тільки зовні, але і внутрішньо.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа" у Київській Русі Обливаний понеділок святкували троє діб (Волочильники). За цей час необхідно було облити «усе й усіх». У Волочильники, крім ритуального обходу односельців у перший день Великодня, хлопці-обливальники ходили по тих хатах, де жили дівчата.

Після років язичницька традиція трансформувалася в християнську. Однак символізм свята – очищення, радість весни і пробудження природи – залишився тим же.

Раніше в Обливаний понеділок обливали, в основному, незаміжніх дівчат – це робили їхні кавалери як прояву своєї симпатії і прихованої любові. Залишитися дівчині сухий в Обливаний понеділок вважалося ганьбою. Якщо ж дівчина приходила додому геть мокрою – батьки раділи, адже з'являлася надія на весілля, а значить, треба починати готувати придане. Іноді дівчата відкуповувалися від хлопців писанками, щоб ті їх не обливали.

Наші предки в цей день занурювалися у водойми, обливали домашніх тварин та цінні речі. Вони вірили, що такі ритуали принесуть багатство і успіх. Облити водою жінку означало «очистити її», а незаміжню дівчину – «наділити ще більшою красою і здоров'ям».