Російська влада, намагаючись виправдати анексію українського Криму, зазвичай посилається на історичні факти. Хоча насправді півострів цікавив колишніх правителів виключно як шлях до Константинополя.

Таку думку у своєму блозі висловив журналіст Олег Чеславський.

"Я вважаю. не варто розповідати, що Крим був далеко не російським більшу частину відомої нам історії. Починаючи з приходом Батия, Крим став монголо-татарським, а до цього побував під пануванням Візантії і Хазарського каганату, основу якого складали булгари, вони ж болгари, вони ж татари. Москва, як би сьогодні не намагалася пояснити свою історію, завжди мала дві відповіді для Сходу і Заходу. На Сході вона пояснювала свої територіальні претензії своїм родинними зв'язками з Чингісханом, на Заході з князями", - пояснив він.

Цікаво, що імперська ідеологія, закладена століттями, привела до трьох спроб окупацій Криму, перша – в 1783 році. Заважав статус півострова, та й тепер Путіну автономія аж ніяк не вигідна. Згодом Москва підписала договір про незалежність та невтручання на територію, але так його досі і не виконує.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

"Проголошена незалежність Криму від Османської імперії, Росія фактично вивела з її складу суб'єкт, який надалі банально "приєднала" до себе! Війна за Крим почалася практично відразу. У листопаді 1776 року Росія знову втогрлась в Крим. Москва змістили закнного правителя Криму - Девлет-Гірея і поставила свого - Шахін Гірея. Перший розумів, до чого призведе "незалежність". Другий хотів зробити Крим московським", - додав журналіст.

Так званого "капітального раю" досягти не вдалося. Росія зараз використовує Крим як привід для втілення власних планів. Для цього Путін готовий піти на порушення будь-яких міжнародних норм та директив:

"Москва завжди бреше і маніпулює фактами. Ніякої необхідності "прорубати" собі прохід до моря не відчувають ні Ліхтенштейн ні Австрія, і це їм жити не заважає. У Москви на меті лише одне - збирати землі, а привід - він завжди знайдеться!", - підсумував Чеславський.

Дивіться: анексія Криму, докази для трибуналу у Гаазі

Як повідомляв портал "Знай.ua", економіка Росії суттєво постраждала після запровадження санкцій з боку США – до критичної позначки впав рубль, на фондовій біржі нестабільність, а ціла низка олігархів втратили мільярди доларів.