На Червоній площі в Москві, за допомогою Google Street View, шведський підрозділ "Репортерів без кордонів" встановили білборд з написом "Бути геєм — нормально". В рамках проекту автори також "поставили" щити з цитатами загиблих, заарештованих або оштрафованих журналістів у Стамбулі, Бангкоку, Нью-Йорку і Сент-Джуліансі.

За словами організаторів, для "встановлення" білбордів не випадково обрали саме Росію, Туреччину, Таїланд, США і Мальту. Автори проекту вважають, що саме в цих країнах "голоси людей були придушені цензурою".

"Жоден режим не повинен загрожувати, цензурувати або заарештовувати представників преси. Тепер їх повідомлення повернулися туди, де вони повинні бути: метрові літери в громадських місцях у центрі країн, де є цензура", — процитувала "Нова газета" одного з організаторів акції.

Організатори підкреслили, що місця для білбордів обирали знакові. Вони були розміщені там, де "в реальному житті ніколи не можна було сказати певні речі, не зіткнувшись з наслідками своїх слів". Більш того, на офіційному сайті організації "Репортери без кордонів" було зазначено, що всі цитати складені на основі заяв людей, "яких покарали чи вбили за їх точку зору".

У Нью-Йорку на Таймс-Сквер з'явилася цитата "Росія виграла для тебе Білий дім, Трамп". Цю фразу озвучила журналістка, яку президент США в результаті заблокував у Twitter.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У Москві на Червоній площі "встановлений" білборд з цитатою про геїв, належить редактору газети "Молодий далекосхідник" Олександру Сутуріну. Як відомо, Центральний районний суд Хабаровська в 2014 році зобов'язав виплатити журналіста 50 тисяч рублів штрафу за "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин": він раніше опублікував інтерв'ю з учителем, якого звільнили за гомосексуальність.

"Репортери без кордонів" — міжнародна організація, яка була заснована у Франції в 1985 році. Її місія - "захист свободи преси, журналістів у всьому світі". Організація бореться з цензурою, а також підтримує співробітників преси, що потрапили за ґрати через свою професійну діяльність.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", СБУ заблокувала 31 сайті під час проведення комплексу контррозвідувальних і антитерористичних заходів.