Впровадження формули розрахунку вартості вугілля в структурі ціни електроенергії ("Роттердам плюс") дозволило знизити темпи зростання заборгованості по заробітних платах на державних шахтах.

Таку думку висловив голова Незалежної профспілки гірників України і Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

"Завдяки формулі "Роттердам+" ціна зросла, і держшахти з моменту прийняття формули отримали понад 5 млрд. грн., що дозволило уповільнити динаміку зростання заборгованості по зарплаті. Частина цих коштів також була спрямована на поточні потреби, на забезпечення виробничих процесів", - зазначив він.

За словами Волинця, імпортний паритет позитивно позначається на державній вугільної галузі.

"Ми очікуємо, що позитивно і далі відіб'ється. Адже в останні чотири роки держава ні копійки не виділяв на держшахти, і ці кошти, 5 мільярдів - вони як порятунок для галузі", - додав він.

Нагадаємо, раніше Міненерговугілля підняло вартість вугілля для державних шахт до 2535 грн/тонна. У відомстві зазначають, що така ціна відповідає цифрі, розрахованої за методикою НКРЭКУ ("Роттердам+") для грудня 2017 – березня 2018 рр.