Президент США Дональд Трамп красномовно відреагував на наміри Росії блокувати прийняття резолюції Ради безпеки ООН щодо встановлення миру у Сирії. Мільярдер вважає, що у такий спосіб Кремль підтвердив – знімає із себе відповідальність за хімічні атаки на цивільне населення. При цьому офіційний Вашингтон таку позицію засудив:

"Росія обіцяє збити будь-які і всі ракети, обстріляні в Сирії. Будь готова, Росіє, бо вони прийдуть, милі та нові, і "розумні!" Ви не повинні бути партнерами з тваринами, які вбивають людей!", - написав американський лідер у своєму Twitter.

Як відомо, під час засідання комітету РФ заблокувала проект резолюції США про створення нового механізму розслідування хіматак в Сирії. Проект винесли на голосування 11 квітня, його співавторами виступили Канада, Франція, Нідерланди, Перу, Польща, Велика Британія, Швеція і Туреччина.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Йдеться про місію, яка замінить групу експертів ООН-ОЗХЗ з розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії. У документі США наполягають, що після вивчення доповіді нової незалежної місії (UNIMI), РБ ООН має заявити про порушення резолюції 2118 (про встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю Сирії та її знищення) і вжити заходів по Главі VII Статуту ООН, яка визначає дії щодо загрози миру.

"Наша пропозиція засуджує хімічні атаки. Документ містить вимоги негайно забезпечити гуманітарний доступ до людей в місті Дума, заклик до сторін забезпечити максимальну співпрацю з розслідуванням, а також створити механізм розслідування щодо встановлення відповідальних", - зазначила перед голосуванням постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі.

Для того, щоб проект резолюції РБ ООН вважався прийнятим, його мають підтримати не менше 9 членів Радбезу. При цьому, жоден з постійних членів Ради - Велика Британія, Китай, Росія, США і Франція - не повинні проголосувати проти.

У ніч на неділю з'явилися повідомлення про хімічну атаку на Східну Гуту у Сирії, під час якої було використано токсичний газ: внаслідок атаки загинули десятки людей, за деякими даними – до 150 осіб.

Дивіться: Радбез ООН розгляне резолюцію про перемир'я в Сирії

Як повідомляв портал "Знай.ua", Росія заблокувала американський проект резолюції по Сирії під час засідання Ради безпеки ООН. Першими про "перетин червоної лінії" з боку Кремля заявила британська сторона. Авіакомпанії отримали попередження про можливі ракетні удари в Сирії протягом найближчих 72-х годин.