У зовнішній політиці Росії наступило цілковите затишшя – рубль впав по відношенню до долара та євро настільки, що економісти не пам'ятають такого за два останні роки.

Приводом для фінансової нестабільності на ринку стало розширення "кремлівського списку" санкцій з боку США.

Долар і євро продовжили активне зростання на Московській біржі в середу вранці, 11 квітня: курс долара піднявся вище за 64 рублі вперше з 5 грудня 2016 року, євро миттєво перевищив позначку 80 рублів вперше з 10 березня 2016 року.

Відомо, що на піку зростання в перші хвилини торгів курс долара США досягав 64,7675 рублів, що на 1,745 рубля вище за рівень закриття попередніх торгів. Євро при цьому коштував 80,1475 рублів, піднявшись майже на 2,3 рубля. Вартість бівалютного кошика ($0,55 і EUR0,45) зросла майже на 2 рублі - до 71,69 рубля, - йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Експерти запевняють: падіння продовжиться, а учасники ринку терміново продають активи.

Дається взнаки і ситуація в Сирії, котра може загрожувати новими економічними обмеженнями від офіційного Вашингтону. Президента РФ Володимира Путіна досі звинувачують у підтримці та навіть допомозі режиму Башара Асада, внаслідок якого загинули нещодавно 150 осіб – мова йде про хімічну атаку на території міста Дума та численні бомбардування з повітря.

Що стосується російських фондових індексів, то в понеділок вони втратили 9-18 відсотків. Національний ринок акцій РФ втратив більше 2,7 трильйона рублів, його капіталізація знизилася на сім відсотків. Однак у вівторок деякі відіграли кілька відсотків, а решта - продовжили падіння. Варто відзначити, що падіння ринків торкнулося не тільки провідні компанії, але і ті, які не потрапили під санкції.

Побоювання інвесторів також викликають загрози президента США Дональда Трампа, який пообіцяв, що Росія "заплатить велику ціну" за хіматаку в Сирії. Також на світових ринках і валютних торгах може позначитися торгова війна, яку розв'язали США проти Китаю, але по суті, проти всього світу.

Кілька днів тому Мінфін Росії також заявив про скасування щотижневого аукціону по розміщенню рублевих ОФЗ на своєму сайті 10 квітня. Аукціон з розміщення облігацій повинен був відбутися 11 квітня. Причиною непроведення аукціону російське відомство називає "несприятливу ринкову кон'юнктуру".

Дивіться: вплив економічної кризи в РФ на зовнішню політику

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Мінфіні США оприлюднили доповнений "кремлівський список" санкцій.