Чого тільки не понапривозять із заморських країв: огірки, помідори, редис, молода картопля. Від ранніх овочів ломляться базарні прилавки та магазинні полиці, але, іноді, краса буває оманливою...Експерти запевняють, що не дуже привабливі зовні і більш дешеві овочі - перший ознака якості.

Чим небезпечні нітрати у ранніх овочах

Нітрати - це солі азотної кислоти, які входять до складу всіх живих організмів і є необхідною частиною живлення рослин. Якщо людина вживає овочі, кількість нітратів у яких перевищує норму, це може викликати харчове отруєння, головні болі і перепади артеріального тиску.

Що робити, щоб не отруїтися нітратами

  • Чим менше розмір овоча, тим вищий у нього рівень шкідливої "хімії".
  • Найбільше нітратів міститься у редисці, буряках, огірках, капусті та зелені. Найменше – у молодому горошку, картоплі, перці, моркві та томатах;
  • Вода - найкращий розчинник нітратів. Тому вимочуйте тепличні овочі та зелень в холодній воді не менше ніж півгодини;
  • Обов'язково чистіть огірки від шкірки і зрізайте кінчики. У капусти вирізуйте качан і видаляйте грубі прожилки на листі;
  • При виборі зелені звертайте увагу на тургор листя. Листовий салат, шпинат, зелена цибуля, щавель і петрушка повинні бути свіжими і пружними;
  • У варених овочах на 50-80% менше нітратів; у смажених і тушкованих кількість нітратів менше приблизно на 15%. Під час приготування, молоду картоплю, капусту, буряк, кабачки не потрібно закривати кришкою;
  • Знизити ризик отруєння нітратами можна, якщо додати в салат зі свіжих овочів лимонний сік. Вітамін С, який в ньому міститься, нейтралізує нітрати.

Як вибрати безпечні овочі

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Результати фахової експертизи підтвердили той факт, що кількість нітратів у овочах не залежить від країни, в якій їх вирощували. Так, у єгипетській картоплі виявилося 34 мг нітратів при нормі 240 мг на 1 кг продукту; в огірках – 169 мг. У ранній капусті виявили 452 мг при нормі 800 мг, а в салаті – 58 мг при нормі 3000 мг.

Як імпортні, так і українські овочі виявилися абсолютно безпечними. Немає різниці навіть у тому, де їх купувати - у великому супермаркеті або на ринку. Адже перш ніж потрапити на полиці, всі овочі проходять перевірку в лабораторіях. Тому не соромтеся просити у продавців сертифікат, що підтверджує якість продукції.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", як повідомляє Clutch.ua відома українська експерт проекту Сніданок з 1+1, дієтолог-консультант Лора Філіппова розповіла про важливої ролі кожного сніданку, його вплив на організм і процес схуднення.