12 квітня всі православні християни відзначають Світлий четвер Світлої седмиці. Так у Світлий четвер вважалося сприятливим ходити на цвинтар і прибирати на могилах своїх померлих родичів, залишати на них писанки та паски. За повір'ями, якщо прилітає птиця сідає на надгробок, то покійний родич зараз знаходиться поруч і приймає частування.

У перший четвер після Паски дівчата закликали весну, виконуючи на пагорбах зворушливі пісні. Починаючи з четверга можна було влаштовувати оглядини і молоді люди обирали собі наречену.

Коли на четвертий день великоднього тижня "водили кобилу". На палиці робили голову, прив'язували хвіст, накривали ковдрою. Зверху на цього коня сідали охочі покататися. Чоловік наряджався циганом і водив цю кобилу по вулиці. Коли кобила падала, тоді циган "гриз" їй вухо і вона вставала.

Святкування до четверга вже закінчується, але на столах ще можуть стояти паски, крашанки й звучати: "Христос воскрес-Воістину воскрес!" Так дозволялося відзначати протягом 40 днів – аж до Вознесіння.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Чого категорично не можна робити на Світлий четвер

Оскільки свято Великодня — перемога життя над смертю, тому весь Пасхальний тиждень треба радіти, а не сумувати за померлими. Також у ці дні не проводять панахиди. Зате хрестити дітей можна.

Також вважається, що народжене під час великоднього тижня немовля, буде наділене богатирським здоров'ям, удачею й багато чого доб'ється в житті.

На Світлому тижні не прийнято проводити обряд вінчання. Зате можна влаштовувати оглядини наречених, ходити на танці, веселитися і радіти життю.

Не можна лаятися і конфліктувати, думати про погане, бажати людям зла — світле свято Великдень варто зустрічати в повному умиротворенні і з чистим серцем, відкритим до щедрості і милосердя.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що з Великодньої неділі, 8 квітня, в Україні почне стрімко теплішати. Тепло буде продовжувати рухатися з заходу на схід, а температура повітря ще в середньому підвищиться на 2-3 градуси.

Так, зазначається, що опади нарешті відступили і в найближчі дні їх чекати не варто. Однак, у другій половині тижня Україну знову накриє циклон, який принесе нетривалі дощі.