9 квітня користувач NightBreeze13 опублікував на Reddit варіацію оптичної ілюзії з розмитими різнокольоровими плямами на світлому фоні. Автор запевняє, що картинка зникне на ваших очах, якщо якийсь час у неї вдивлятися, головне не відводити погляд, а дивитися в одну точку.

Скільки потрібно часу, щоб "залишився" тільки білий фон, - питання спірне. Дехто з користувачів стверджує, що на це пішло близько хвилини, автор говорить, що може бути достатньо і 15-20 секунд.

Наукові видання пояснили оптичну ілюзію ефектом Трокслера - по імені швейцарського лікаря і філософа Гната Трокслера. Якщо коротко, людський мозок здатний ігнорувати сигнали рецепторів, якщо погляд сфокусований на чомусь тривалий час - тобто візуальна сцена не змінюється. Коли периферійні деталі розмиті, вони зникають ще швидше.

Ефект Трокслера діє і з іншими почуттями. Наприклад, вранці людина одягає нижню білизну і відчуває тканину. Через кілька секунд відчуття зникає, оскільки сенсорні нейрони адаптуються до нього і сприймають як незначну інформацію.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Нагадаємо, ентузіаст-розробник Пітер Норрбі створив новий додаток для iPhone з оптичною ілюзією. Додаток задіює технологію додаткової реальності. Додаток створює об'ємну модель на екрані. Вона перевертається разом з рухом голови, який фіксується за допомогою Face ID.

Дивіться: цікаві оптичні ілюзії

Як повідомляв портал "Знай.ua", юзери соціальних мереж сперечаються щодо чергової оптичної ілюзії - людей спантеличили знімки однієї і тієї ж вулиці. У підписі до фото зазначається, що поєднані два абсолютно однакових знімки, зроблені з одного і того ж ракурсу, "піксель до пікселя". Однак користувачі популярного порталу Reddit вважають, що фотограф спробував їх обдурити.

Психолог Кохске Такахаші з Японського університету Чукіо створив унікальну оптичну ілюзію на картинці, де зображена кімната зніюито-вигнутою підлогою. За словами автора, Такахаші, такий ефект може бути пов'язаний з тим, як наші очі диференціюють криві і кути в реальному світі.