Президент України Петро Порошенко запропонував до Верховної Ради, згідно з яким пропонується зупинити дію окремих положень в договорі про дружбу з Російською Федерацією, яка вже 4 роки явно поводиться не як друг.

Про це в четвер, 12 квітня, глава держави заявив під час виступу на форумі безпеки в Києві.

"Наступним кроком буде внесення мною до Верховної Ради проекту закону про негайне одностороннє припинення дії окремих положень договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією в частині, в якій дія цього договору не сумісно з національними інтересами держави і реалізацією нашого права на самооборону", - сказав Порошенко.



За його словами, така можливість дається країні міжнародним законодавством. Зокрема, мова йде про статтю про стратегічне партнерство між Україною і Росією або положенні про двостороннє співробітництво у військовій сфері.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Порошенко разом з тим пояснив, що скасовувати цю угоду не можна.

"Бо важливі для України положення, в яких сторони поважають територіальну цілісність одна одної, підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів", - підкреслив глава держави.

"З огляду на те, що Україна ніколи не була і не зараз членом СНД і відмова цієї структури засудити російську агресію, просив би, щоб ми спільно з урядом підготували пропозиції по офіційному припинення нашої участі в статутних органах СНД", - сказав Порошенко.

Те саме стосуватиметься остаточного закриття українського представництва при відповідних інститутах в Мінську.

Разом з тим, за словами Порошенка, необхідно інвентаризувати всю договірно-правову базу, укладену Україною в рамках СНД на предмет відповідності національним інтересам країни. Порошенко також закликав іноземних партнерів переглянути договірні зобов'язання з Росією на предмет чутливих сфер співробітництва.

Порошенко та Меркель провели спільний брифінг


Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що Ангела Меркель поставила засідателю Кремля жорсткий ультиматум.