Засновник Telegram Павло Дуров заборонив своїм юристам брати участь в судовому процесі за позовом Роскомнадзору до компанії месенджера.

Про це заявив у своєму офіційному Telegram-каналі Павло Чиков - керівник міжнародної правозахисної групи "Агора", яка представляє інтереси месенджера в Росії.

Про це повідомляють російські ЗМІ, цитуючи адвокатів Дурова.

Захист пояснив таке рішення Дурова його небажанням "легітимізувати відвертий фарс" присутністю своїх адвокатів.

Цю інформацію підтвердив і керівник відділу інформації "Агори" Дмитро Колбасин.

"Наші адвокати не братимуть участі (в засіданні)", - заявив він.

При цьому юрист зазначив, що "суд не залучив Telegram до цього процесу, не надав ніяких матеріалів справи і не дав ніякої можливості підготуватися до судового процесу (до розгляду справи про блокування месенджера сам Telergam притягнутий не в якості відповідача, а як зацікавлена ​​особа).

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Ми своєю участю легітимізувати цей фарс не готові", - підкреслив Колбасин.

Він уточнив, що представники месенджера самі запитали довірителя - Павла Дурова - про необхідність їх участі в суді в такій ситуації".

У відповідь на це засновник Telegram заявив, що його юристам "не варто брати участь" у процесі.

"Ми розцінюємо поведінку суду як зневажливе ставлення до учасників процесу. Це прямо суперечить стандартам суддівської етики", - зазначив також Колбасин.

В той же час юрист Telegram Раміль Ахметгаліев зазначив, що наразі невідомо, чи буде компанія подавати апеляцію в разі прийняття судом рішення про блокування месенджера.

"Будемо відштовхуватися від рішення, наразі про це говорити", - сказав він.

За його словами, компанія досі не отримала копію позовної заяви, а на відправлене прохання про перенесення судового засідання від Таганського районного суду досі не отримала відповіді.

"Мова йде про обмеження діяльності юридичної особи. Елементарно не надати юрособі копію позовної заяви з доданими документами, не привернути його в якості відповідача - це, м'яко кажучи, дивно", - прокоментував Ахметгаліев.

Дивіться: чи знають депутати чого вимагають від Telegram:

Як повідомляв портал "Знай.ua", завтра, 13 квітня, відбудеться засідання за позовом Роскомнадзору до Telegram. Відомство вимагає, щоб месенджер був заблокований на території Росії, тому що Telegram ігнорує рішення Верховного суду Росії, який визнав законним наказ ФСБ, згідно з яким представники месенджера зобов'язані передати силовикам ключі від розшифровки листувань користувачів.

Однак в Telegram вже заявили, що ключі від листувань в секретних чатах передати фізично неможливо, тому що вони автоматично знищуються, а в звичайних чатах - видаляються частково. Крім того, Дуров не раз говорив, що вимоги ФСБ незаконні, тому що порушують право людей на таємницю листування.