Президент Петро Порошенко сьогодні, 12 квітня, запропонував вивести Україну із статутних органів СНД (Співдружності Незалежних Держав).

"З огляду на те, що Україна ніколи не була і не є зараз членом СНД, і відмова цієї структури засудити російську агресію, просив би, щоб ми спільно з урядом підготували пропозиції щодо офіційного припинення нашої участі в статутних органах СНД", - сказав президент.

Крім того, Порошенко ініціює призупинення парламентом дії окремих положень договору про дружбу з Росією. Зокрема, статті про стратегічне партнерство між Україною і РФ.

На такі запізнілі на кілька років ініціативи в соціальних мережах відреагували неоднозначно.

"Договором про дружбу між Україною і РФ не передбачено право сторін вийти за власним бажанням з окремих статей цього договору. Заява \ рішення України про односторонній вихід з якихось окремих статей договору про дружбу з РФ дозволить Росії скористатися положеннями міжнародного права про цілісність договорів, заявити, що вихід України з окремих статей є невиконанням договору і розірвати його в односторонньому порядку. Так в чому сенс? Чому не вийти з нього самим на тій підставі, що Росія порушила статтю про повагу територіальної цілісності і принцип непорушності кордонів? І яка цінність для України відповідних статей (Порошенко каже, що саме через наявність статті про повагу до територіальної цілісності України не розриває договір), якщо Росія наплювала на них?", - вважає Богдан Яременко.



"Ми, нарешті, офіційно (де-юре), припиняємо бути пов'язані з РФ в секторі безпеки, а де-факто це було зроблено в 2014 році. Ми повинні і далі на всіх рівнях розривати всі відносини з країною-агресором. Сподіваюся, розірвуть і дипвідносини ", - написав волонтер Семен Кабакаєв.


"Деякі люди наївно запитують, чому з СНД не можна було вийти 4 роки тому. Вони не розуміють, що 4 роки тому до виборів було 5 років, а не менше року", - іронізує політичний експерт Петро Олещук.


"Цей вихід був необхідний ще чотири роки тому, але у нас головнокомандувач не Де Голль, не Рузвельт і навіть не Туджман. Тому маємо, що маємо, але радіємо. Бо момент все ж історичний", - написав волонтер Назар Приходько.


Як повідомляв портал "Знай.ua", президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради пропозицію, у якій пропонує зупинити дію окремих положень в договорі про дружбу з Російською Федерацією, яка вже 4 роки явно поводиться не як друг. Про це в четвер, 12 квітня, глава держави заявив під час виступу на форумі безпеки в Києві.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще