В цьому році 15 квітня християни східного обряду відзначають свято Антипасха, яке називають ще Червоною Гіркою. Давайте розберемося, що це за подія.

Історія свята

Слово "Антипасха" означає "протилежний Великодню", або "замість Пасхи", тобто повторне звернення до свята Воскресіння Христового.

Головна подія, пов'язана з цим днем, описана в Євангелії від Іоанна. Через тиждень після воскресіння Ісуса апостоли зібралися разом, але, оскільки боялися переслідувань, закрили двері кімнати зсередини. І раптом у закритому приміщенні з'явився Христос! Він "став посередині та й каже їм: "Мир вам!" Сказавши це, показав він їм руки та бока". Учні прийшли в захват від того, що знову можуть бачити вчителя.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Що не можна робити на Антипасху

У цей день вкрай не рекомендується займатися домашніми справами. Найкраще присвятити весь час або значну його частину справам духовним. Не тільки тому, що це недільний день, але ще й тому, що Провідна неділя нагадує про значення віри.

Не рекомендується наводити порядок на могилах. Незважаючи на те, що Антипасха – традиційний поминальний день, подбайте про те, щоб всі необхідні приготування до нього були зроблені заздалегідь.

Не пийте алкогольні напої "за Царство Небесне". Алкоголь та духовність не мають нічого спільного, так само як і духовність і обжерливість. Не організовуйте на кладовищі подобу магазину – це зовсім не підходяще місце для подібних заходів. Найкраще, що ви можете зробити для ваших померлих рідних – помолитися за їхні душі, згадати добрим словом, запалити за них свічку.

Не рекомендується відвідувати кладовища вагітним жінкам і дітям до 1 року. Для них краще відвідування храму.

Що можна робити на Антипасху

Відвідати богослужіння в храмі – у Фомину неділю тут служать спеціальну заупокійну літургію. Якщо ви дійсно хочете допомогти душам ваших померлих рідних, між кладовищем і церквою вибирайте церкви, хоча, зрозуміло, можна відвідати і храм, і могили.

Прикмети на Антипасху

Вважалося, що на Червону Гірку не можна сидіти вдома, а той, хто закриється в чотирьох стінах, не заслужить сімейного щастя.

Шлюб, укладений у цей день, вважався найбільш вдалим і довговічним.

Вмитися дощем на Червону Гірку – до довгої молодості і краси.

Якщо в цей день ви з кимось посваритеся, не помиритеся до Трійці.

Дивіться сюжет про свята