Вчені проаналізували, як впливає звичка рано чи пізно лягати спати на тривалість життя. Виявилося, що "сови", мають більше шансів померти раніше, ніж "жайворонки".

Про це пише Ukr.Media.

Нові дослідження університету Суррея і Північно-Західного університету в США з'ясували, що у людей, які лягають спати пізно та ранок видається досить болісним на 10 % зростає шанс померти у найближчі 6 років, ніж у тих, хто лягає до ліжка рано.

Дослідники запевняють, що організм людей, які лягають спати опівночі піддається більшому стресу через збої біологічного ритму. І як наслідок, не може не позначитися на тривалості життя.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

"Це питання суспільної охорони здоров'я, які більше не можна ігнорувати", - сказав Малькольм фон Шанц, професор хронобіології в університеті Суррея.

"Ми повинні обговорити з совами дозволені часові рамки. І нам потрібно більше досліджень про те, як ми можемо допомогти совам справлятися з зусиллям тримати їх годинник тіла в синхронності з сонячним часом".

До експериментів залучили близько 500 тисяч жителів Британії у віці від 38 до 73. Виявляється, що близько дев'яти відсотків вважали себе совами, в той час як 27 відсотків визначились як жайворонки.

Якщо екстраполювати на все населення Британії це означатиме, близько 5,8 мільйона людей піддаються більшому ризику ранньої смерті, бо вони не були синхронізовані з навколишнім середовищем.

Попередні дослідження в цій області були зосереджені на більш високий рівень метаболічної дисфункції і серцево-судинних захворювань, але це перше дослідження, де подивилися на ризик смерті.

Дивіться: чи можливо сові стати жайворонком?

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна виявили, що правильно складений розклад нічного відпочинку людини і суворе дотримання циркадних ритмів дозволяє значно поліпшити продуктивність людини і дозволить відчувати себе бадьорим і здоровим.

Також ми писали про 7 лайфхаків, як повернути бадьорість при недосипанні. Скористайтеся ними, щоб начальник не застав вас сплячим за робочим столом.