В Україні через пару тижнів з'являться у зверненні новенькі монети. Відомо, що НБУ введе одну гривню та дві монетами. А через пару років в обігу з'являться ще п'ять і десять.

Так, паперові купюри номіналами один, два, п'ять і десять гривень взагалі перестануть друкувати, щоб згодом їх замінили металеві гроші. Так, за підрахунками Нацбанку, держава заощадить мільярд гривень. Про це повідомляють українські ЗМІ.

У верстат заряджають шматочки металу - виїжджають викарбувані нові одногривневі монети.

"Сплав дуже дорогий і тому було вирішено замінити алюміній та бронзу на сталь. Якщо б ми сьогодні карбували одну гривню, вона б коштувала набагато дорожче, ніж номінал однієї гривні", - говорить директор Монетного двору НБУ Володимир Решинский.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Час служби паперових грошей - рік. Металевих - 20. Одна гривня тепер схожа на одну копійку. Копійка була 16 міліметрів, гривня - 18. На монеті зображений Володимир Великий.

Дві гривні трохи більше - 20 міліметрів. Такого ж сріблястого кольору. Замість герба - Ярослав Мудрий.

Зображення, які були на паперових грошах, частково зберегли на металевих.

Сховища на Монетному дворі, в яке скидають купу копійок, як у мультфільмах про скарби, немає. Всі відразу рахують та упаковують. Якщо не буде вистачати хоч однієї монети – будуть шукати, поки не знайдуть. Один брикет упакованих копійок важить чотири кілограми, у ньому упаковані 2 тис. грн.

Держава замовила 140 мільйонів одногривневих монет та 145 мільйонів - двогривневих.

Через рік обіцяють розпочати заміну 5-гривневих та 10-гривневих купюр. Тому гаманець є сенс замінити на ридикюль.

Як повідомляв портал "Знай.uа" після того, як Сполучені Штати ввели санкції щодо Росії, курс рубля впав до 65.06 за долар – показник, який бачили в останній раз в листопаді 2016-го року.

Політичний аналітик Олег Паламар розповів, які ще санкції європолітики введуть проти Росії і як це вплине на українську валюту, якщо вплине взагалі. Російська валюта на Московській біржі стрімко втрачає вагу. Чорна смуга для рубля почалася після антиросійських санкцій США.