Всього кілька місяців залишилося до остаточного завершення індексації соціальних виплат. Вже незабаром українцям перерахують мінімальну пенсію, але підвищать її всього на 62 гривні, а загальний прожитковий мінімум - на 77 гривень.

Переглянуть також розміри соціальних виплат, субсидій та навіть матеріальної допомоги для призовників.

Система індексації: що зміниться?

Перерахунок планується двічі на рік – у травні та грудні, але у 2018-му першу фазу перенесли на липень. Влітку мінімальна пенсія з липня складе 1435 грн (зараз - 1373 грн), але це стосується тільки одного мільйона українців. Поки що більшість із тих, хто збирається на заслужений відпочинок, ще не "заробили" на стаж – 30 років у трудовій записано не у всіх.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Вже зараз нараховують не менше 40% мінімальної зарплати, а це 1489 грн. Липневе підвищення пенсій вплине на українців, розмір пенсій яких становить від 1373 до 1434 грн. Обсяг надбавки для них складе від 1 до 62 грн.

Для непрацездатних, або осіб старших за 60 років, котрі працювали менше 15 років, не передбачили право на пенсію, замість неї буде окрема соціальна виплата. Якщо дохід складає нижче позначки у 1373 грн, то різницю компенсують з державного бюджету. За статистикою, в Україні близько 100 тис. "пенсіонерів без пенсій", в липні їх дохід будуть "дотягувати" до 1435 грн.

Субсидії за новою системою

Формула розрахунку безпосередньо пов'язана із прожитковим мінімумом: середній дохід одного члена сім'ї ділять на два прожиткових мінімум, множать на 15% і на загальний дохід сім'ї, а отримана сума - обов'язковий платіж за комуналку, а решту повинна покрити субсидія.

Наприклад, з прожитковим мінімумом в 1700 грн обов'язковий платіж для сім'ї з чотирьох осіб з сукупним доходом 8 тис. становить 705 грн. Якщо субсидію для цієї ж сім'ї перерахують з урахуванням прожиткового мінімуму в 1777 грн, то розмір обов'язкового платежу скоротиться до 675 грн.

Прив'язана до "мінімалки" і компенсація військовослужбовцям: призовники можуть отримати 3400 грн, після липня одноразова допомога збільшиться до 3555 грн. Загалом, виплати солдатам складають більше 90% всього бюджету призовної кампанії.

Підвищення аліментів

Відповідно до закону, батьки повинні платити аліменти на дитину в розмірі, який встановив суд (тобто, до уваги беруть розмір зарплати, потреби сім'ї, дохід другого з батьків і т.д.) При цьому мінімальний розмір аліментів не може бути нижче 50% прожиткового мінімуму на дитину.

І якщо зараз це 930 грн, то з липня доведеться платити як мінімум 972 грн. Наступна індексація - в грудні, а мінімальну зарплату підвищувати не планують.

Дивіться: слідом за соціальними виплатами в Україні стрімко зростають ціни і тарифи

Як повідомляв портал "Знай.ua", мільйони українців ризикують залишитися без пенсій.