Служба безпеки України затримала двох чоловіків, які 13 березня підірвали гранату біля польського Меморіалу орлят у Львові і планували підпал польського автобуса 1 квітня. Про це на офіційній сторінці у Facebook повідомила прес-служба СБУ.

Пізніше на брифінгу заступник глави СБУ Віктор Кононенко повідомив, що виконавці навмисне приїхали з Києва до Львова для того, щоб скоїти злочин. Виявилося, що для скоєння злочину 13 березня підозрювані купили за 800 доларів машину, з якої згодом кинули гранату в меморіал.

Вже під час слідчих дій по цій справі правоохоронним органам вдалося встановити, що ця ж група готується до нової провокації у Львові. Їх метою був підпал автобуса з польською реєстрацією.

Перший підпал-провокацію вони здійснили ще 23 березня 2018 року. Однак ця подія не отримала громадський резонанс, як замовляли їх російські куратори. Виконавці були змушені здійснювати ще один підпал, проте на цей раз з відеофіксацією злочину. І ця акція була вже повністю підконтрольна СБУ.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Ми імітували підпал автобуса та розклеювання відповідних провокаційних листівок. Звіт про виконання завдання з допомогою електронних месенджерів був спрямований замовнику, ніж наші співробітники завершили цикл документування протиправної діяльності", - розповідає Кононенко.

Після цього звіту у Києві були затримані два зловмисника. Відкрито кримінальне провадження за статті 258 Кримінального кодексу України. Їх звинувачують в організації терористичного акту.

Під час обшуків у квартирах були виявлені російські прапори, георгіївські стрічки, антиукраїнська символіка, холодну зброю, гранати РГД-5, 8 тротилових шашок. Крім того, відкрито кримінальні провадження за державну зраду, створення злочинної організації та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.иа", Савченко в СІЗО вимагає публічного "приниження".