Вчені зі Сполучених Штатів Америки стали на крок ближче до розгадки великої таємниці посмішки Мони Лізи з легендарної картини Леонардо да Вінчі. За даними фахівців, намальована художником жінка здатна посміхатися для кожного, хто дивиться на неї, по-своєму.

Американські фахівці довгі роки намагалися з'ясувати те, що насправді ховається за посмішкою Мони Лізи з живописного полотна Леонардо да Вінчі. Виявляється, що посмішку намальованої жінки кожна окрема людина трактує власним чином, тому що переносить на неї частину свого нинішнього настрою і емоційного стану.

Таким чином, картина може використовуватися як ідентифікатор психологічного стану людини. Якщо у того, хто дивиться на картину гарний настрій, то посмішка Мони Лізи йому здається доброзичливою, а якщо людина в депресії – посмішка стане виразом смутку і болю.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Фахівці провели дослідження, в якому добровольцям показували картини з яскравими емоціями та з нейтральними, як і у Мони Лізи, причому обидві картини показували одночасно – "емоційна" картина для одного ока і "беземоційна" для другого. У більшості випадків, люди бачили в нейтральних картинах ті ж емоції, що були представлені в тих, де емоційна складова виражена яскраво.

Варто відзначити, що шедевром "Мона Ліза" захоплюються більше восьми мільйонів відвідувачів щороку. Однак те, що ми бачимо сьогодні, лише віддалено нагадує оригінальний витвір Леонардо да Вінчі. Адже від часу створення картини нас віддаляє більше 500 років.

Але головна таємниця Мони Лізи прихована, звичайно ж, у її посмішці. Як відомо, посмішки бувають різні: щасливі, сумні, збентежені, звабливі, кислі, уїдливі. Але жодне з цих визначень в даному випадку не годиться. В архіві музею Леонардо да Вінчі у Франції зберігається безліч найрізноманітніших тлумачень загадки знаменитого портрета.

Деякі експерти запевняють, що зображена на картині особа вагітна, а її посмішка – спроба вловити рух плоду. А деякі наполягають, що посміхається вона своєму коханому – художникові Леонардо. Хтось взагалі вважає, що на картині зображений чоловік, оскільки "його посмішка дуже приваблює гомосексуалістів". Як би там не було, а великі уми світу продовжують вивчати її, у спробах розгадати велику таємницю художника.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що фахівці з'ясували, що Мону Лізу життя змусило постійно посміхатися.