14 квітня церква вшановує пам'ять преподобної Марії Єгипетської — вона є християнською святою, яка вважається покровителькою жінок, що каються. Вона також відома, як Мар'я Пусті щі. Про це повідомляють ЗМІ.

Марія народилась у Єгипті в середині 5 століття. У віці 12 років вона покинула батьків і пішла до Олександрії, де стала блудницею.

Одного разу вона спробувала увійти до храму Гробу Господнього разом із групою паломників, але якась сила утримувала її і не впускала всередину. Тоді Марія відчула своє падіння і стала молитися перед іконою Богородиці, яка перебувала в притворі храму. Після цього вона вільно ввійшла у храм. Незабаром після цього Марія прийняла причастя і поселилася в пустелі, де прожила 47 років у повній самоті, пості і покаянних молитвах.

До Марії Єгипетської в народі було прийнято звертатися за захистом від пристріту і поганого слова. Також вважалося, що жінці або дівчині в цьому міг посприяти такий прийом: потрібно було, погладивши себе рукою по заду, потім потерти тією ж рукою по обличчю.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Пусті щі на Марію поминали не випадково. До квітня у селян закінчувався запас капусти, тому про густі щі, в яких "ложка стоїть", доводилося тільки мріяти. Не даремно говорили: "Захотів ти в квітні кислих щей!". Приходила пора варити квітневі щі — порожні, рідкі, служили приводом для жартів: "Щі — хоч онучі полощи". У такий суп через брак капусти зазвичай клали кропиву і щавель, які як раз починали зеленіти.

Про те, якими будуть трави влітку, теж можна було дізнатися на Марію Єгипетську. Якщо вода широко розіллється — то луки будуть зеленими і буйними. Також дивилися на річки: якщо лід сходить легко і швидко — то увесь рік буде легким, гарним. Якщо ж утворюються крижані затори — рік буде важким. У будь-якому випадку, під льодом ріки вже не залишаться: "Лід ламається з хрускотом — ходити небезпечно".

Їй моляться на позбавлення людини від поганих пристрастей і згубних звичок: наркоманія, пияцтво та інші. Моляться з покаянням у здійсненні абортів.

Жінки моляться преподобній Марії Єгипетській про вибір правильного шляху в житті, про дарування скромності, цнотливості, християнської мудрості.

Марія Єгипетська допомагає отримати істинне прощення. Для цього перед іконою святої читають спеціальну молитву, попередньо поставивши свічку. Просити у неї варто сил на те, щоб зробити все можливе для зменшення наслідків свого вчинку. Варто зазначити, що тільки почавши дійсно робити щось для скривджених вами людей, можна отримати сприяння цієї святої в отриманні прощення.

Дивіться сюжет про свята