Верховний суд України визнав, що відсутність за місцем проживання не є підставою для припинення виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Відповідне рішення було прийнято за результатами адміністративного позову мешканки Маріуполя проти місцевого Управління праці та соціального захисту населення.

Як повідомили в прес-службі громадської організації "Служба підтримки стабілізації", жінці, яка була зареєстрована як ВПО, з 1 березня припинили виплачувати пенсію за її відсутності за місцем проживання.

Районний та апеляційний суди визнали дії Управління праці та соціального захисту неправомірними і вирішили відновити виплати пенсії і повернути заборгованість українці. Верховний суд залишив це рішення без змін.

Так, у рішенні суду зазначено, що умовами призначення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам є: перебування ВПО на обліку за місцем перебування, що підтверджується довідкою і наявністю рахунку в "Ощадбанку". Чиновники не змогли надати жодного доказу на підтвердження наявності підстав для припинення виплати позивачу пенсії.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

"У відкритих джерелах відсутня інформація про кількість внутрішньо переміщених осіб, яким припинили виплату пенсій за відсутності за місцем проживання. Зате відомо, що понад 330 тисяч пенсіонерів отримують пенсію через відсутність довідки ВПО. Переважно це люди, які живуть на непідконтрольних Україні територіях. За відсутності матеріальної можливості орендувати житло, вони не можуть отримати довідку, яка дозволяла б отримати пенсію і орендувати житло. Це порочне коло прирікає сотні тисяч найменш захищених громадян на життя в надскладних умовах", – констатували в "Службі підтримки стабілізації".

Крім того, там нагадали, що у Верховну Раду вже надійшов законопроект № 6692, розроблений коаліцією громадських організацій, спрямований на забезпечення гарантованих конституційних прав на пенсійні виплати в незалежності від місця проживання або наявності довідки ВПО.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що в Мінсоцполітики озвучили нові дані по переселенців в Україні.