В супермаркетах сьогодні представлений величезний асортимент сиру. Кожен продукт має свій смак і відрізняється складом. Але як вибрати сир, щоб він був не просто "красивим", але також корисним, а головне натуральним.

Деякі виробники, щоб знизити собівартість сиру, виготовляють його на основі рослинних жирів. Але в цьому і криється величезний мінус для споживача. Він полягає в тому, що такі жири можуть похитнути здоров'я покупця.

На продуктовому ринку або в супермаркеті ви можете знайти не тільки сир, а й таку дивну назву, як "сирний продукт". Основна відмінність натурального сиру від сирного продукту криється у складі. Натуральний сир без домішок, виготовлений з натурального молока, включає сичужний компонент або ж його аналоги. Містить закваску з кислого молока і щіпку солі. Для кращого процесу згортання в складі можна знайти хлористий кальцій. Всі компоненти добре засвоюються в організмі людини і швидко перетравлюються.

Але що тоді за сирний продукт?

Це їжа, яка не має корисних речовин для організму. Він лише схожий за смаком, кольором, формою і зовнішнім характеристикам на сир. Але за складом - це зовсім інший продукт. Якщо в справжньому сирі є велика кількість молока, то в сирному продукті його менше 20%. Решта 80% - це білок і жир, які отримані не з молока. Тобто, неприродним способом.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Зазвичай для виготовлення сирного продукту беруть кокосову олію. Іноді користуються пальмовою олією. Якщо взяти пальмові, кокосові або ріпакові олії, в яких багато жирів з високим відсотковим складом, то вони можуть спровокувати хворобливі процеси в організмі. Ці жири легко провокують серцево-судинні захворювання, виникнення холециститу, швидке ожиріння, атеросклероз та інше.

Тому при виборі сиру слід пам'ятати декілька правил:

1. Перед покупкою уважно читайте склад, який є на етикетці сиру. Там не повинно бути пальмової чи кокосової олії. У цьому сирі повинен бути тільки жир з натурального молока.

2. Дивіться на ціну. Якщо сир виготовлений з рослинної олії, то він буде коштувати дешевше, ніж сир з натуральних компонентів. Якщо в продукті переважають рослинні масла, значить це сирний продукт.

3. Якщо ви купуєте сир на вагу, то там може не бути етикетки, щоб подивитися склад. У цій ситуації потрібно покладатися тільки на свої знання про те, як справжній сир повинен виглядати. Але також можете трохи натиснути на сир подушечками пальців. Якщо з сиру почне витікати рідина, то перед вами натуральний сир.

4. Колір натурального сиру досить рівномірний по всій поверхні. Якщо він виглядає занадто жовтим - це значить, що в нього додали барвники.

5. Слід подивитися на розмір сиру і його дірочки. Якщо дірочки в центрі більші, ніж у біля краю, то перед вами сирний продукт. Не беріть його.

6. Скоринка сиру не повинна мати тріщини або найменші натяки на наліт. Якщо наліт є, це означає, що при зберіганні сиру були допущені порушення. Він міг зіпсуватися, тому його краще обійти стороною.

Хороший і якісний сир має рівномірний малюнок по всій поверхні. У нього рівна структура, а дірочки розташовані симетрично. Якщо ви любите пармезан або інші сорти, то варто звернути свій погляд на ціну продукту і виробника. Чим вища ціна і чим вище репутація виробника, тим якісніше буде сир. В інших ситуаціях, коли ви не знаєте, який сир вибрати і не хочете помилитися, то застосовуйте наші поради.

Коли ви вже купили сир, то можна перевірити його на натуральність і вдома. Для цього треба взяти маленький шматочок сиру і спробувати зігнути його під кутом в 90 градусів. Якщо він не зламається в місці вигину, то перед вами натуральний продукт. Якщо ж він зламається, то значить ви тримаєте в руках ненатуральний сирний продукт з пальмового масла, який перемішали з сухим молоком і барвниками.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, як уберегти себе від "овочів-вбивць".