У неділю, 15 квітня, весь світ відзначає Міжнародний день культури. «Культура» в перекладі з санскритської дослівно означає «шанування світла», що виражає прагнення до пізнання прекрасного, ідеалу і самовдосконаленню. Вивчати культуру, пам'ятати про неї і оберігати її необхідно постійно.

Міжнародний день культури (World Day of Culture) було засновано на честь прийняття 15 квітня 1935 року міжнародного договору «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам'яток», який став відомий в міжнародно-правовій практиці як Пакт Реріха.

З ініціативою відзначати дату підписання Пакту як Міжнародний день культури виступила в 1998 році Міжнародна ліга захисту культури, заснована за два роки до цього Міжнародним центром Реріхів. Це громадська організація, діяльність якої спрямована на захист і примноження досягнень культури, мистецтва, науки, релігії. А в 2008 році за ініціативою громадських організацій Росії, Італії, Іспанії, Аргентини, Мексики, Куби, Латвії, Литви було створено Міжнародний рух за утвердження 15 квітня Всесвітнім днем культури під Прапором Миру.

Хоча День культури був заснований не дуже давно, але він має вікову історію. Ідея створення організованої охорони культурних цінностей належить видатному художнику і діячеві культури Миколі Реріху.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Так, у 1914 році звернувся до урядів воюючих країн з пропозицією забезпечити збереження культурних цінностей шляхом укладення відповідної міжнародної угоди. Проте, це звернення залишилося тоді без відповіді. У 1929 році Реріх опублікував проект договору про захист культурних цінностей, супроводивши його зверненням до урядів і народів усіх країн. Відзначимо, що на підтримку ідеї Миколи Реріха виступили Ромен Роллан, Бернард Шоу, Альберт Ейнштейн, Герберт Уеллс і багато інших.

У Пакті містяться загальні принципові положення про захист культурних цінностей і повагу, яку їм слід надавати.

В сам же Міжнародний день культури у багатьох країнах проходять різноманітні святкові заходи. Також в цей день піднімають Прапор Миру, вітають усіх працівників культури з їх професійним святом.

Раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв, що на 13 квітня припадає дві великі події – святкування на честь ікони Божої Матері "Живоносне джерело" і день Іпатія Чудотворця.