Відомий режисер культового фільму «Пролітаючи над гніздом зозулі» Мілош Форман помер у віці 86 років.

Після себе легендарний сценарист та режисер чеського походження залишив величезний слід в історії світового кіно. Про це пише портал "Politeka".

Дитинство Формана було нелегким – під час Другої світової війни його батько був заарештований гестапо і помер у таборі смерті Бухенвальд, а мати померла в Освенцімі. Пізніше Мілош дізнався, що його біологічним батьком був емігрант, який віїхав у США архітектор Отто Кін. На виховання хлопець був переданий спочатку тітці, а потім – родині директора місцевої газової компанії в Чаславі.

Після школи Форман працював репортером на спортивному каналі, також писав п'єси. Закінчив факультет кіно та телебачення Празької академії витончених мистецтв FAMU.

Вже з 1950-х років молодий Мілош пише сценарії, і бере участь у створенні перших програм театру «Латерна Магіка».

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Першими кінороботами чеського режисера були «Конкурс» (документальний фільм, 1963), «Чорний Петро» (1964), «Любовні пригоди блондинки» (1965) та «Бал пожежників» (1967).

Однією з найсильніших картин Формана визнана драма «Пролітаючи над гніздом зозулі» (1975) – екранізація однойменної повісті Кена Кізі. Фільм отримав п'ять премій «Оскар» за режисуру, сценарій, краще виконання чоловічої і жіночої ролей та в номінації «кращий фільм».

Форман зняв безліч кінострічок, серед яких «Волосся» (екранна версія знаменитого бродвейського мюзиклу, 1979), драма «Регтайм» (1981), «Вальмон» (1989), «Народ проти Ларрі Флінта» (1996), «Людина на Місяці» (1999) та багато інших.

Зліва направо: Джессіка Ленг, Мілош Форман, Володимир Висоцький та Марина Владі.

Особисте життя кіномитця була не менш бурхливим, ніж його творчий шлях. Першою дружиною режисера стала молода акторка Яна Брейзов. Однак, Мілош був молодим і велелюбним, тому шлюб незабаром розпався. Яна просто втомилася від постійних зрад чоловіка. Розлучення відбулося після того, як вона дізналася про його роман з Вірою Кресадловою — балериною, яка знімалася в картині «Конкурс». Як тільки вони розлучилися, Мілош зробив Вірі пропозицію.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у понеділок, 19 березня, стало відомо, що український телеканал "Інтер" потрапив у гучний скандал через померлого 12 березня російського актора Олега Табакова, який активно підтримував агресивну політику Росії щодо України.