Голландсько-британська нафтогазова компанія Shell закриє легендарне родовище, від якого пішла назва еталонної марки нафти Brent.

Про це сказано в повідомленні прес-служби компанії.

Читайте також: Ціни на нафту різко пішли вгору

Shell вже розпочала публічні консультації щодо виведення з експлуатації одного з найбільших родовищ Brent в Північному морі.

Зазначається, що видобуток ресурсу на платформі Brent Delta припинився ще у 2011 році, а на блоках Brent Alpha і Brent Bravo — у 2014 році.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Перед слуханнями компанія подала програму із закриття родовища в Департамент у справах бізнесу, енергетики і промислової стратегії Великобританії.

У рамках програми виведення з експлуатації утилізують сталеву обшивку чотирьох платформ, все сміття і нафту з морського дна, якими супроводжується виробництво, а також усі сліди нафти з гравітаційної основу морської платформи.

Щоб запустити програму, компанії потрібна консультація Комісії OSPAR, створеної в рамках Конвенції OSPAR із захисту морського середовища північно-східної частини Атлантичного океану.

Підготовку до консервації родовища Shell почала ще 2006 року. З того часу експерти та науковці провели понад 300 досліджень. До підготовки до закриття родовища компанія залучила 400 зацікавлених сторін.

Водночас зазначається, що на блоці Brent Charlie видобуток нафти триватиме кілька років.

Довідка:

Видобуток нафти на родовищі розпочався 1976 року. З того часу Shell видобула на ньому близько 3 млрд барелів нафти. Цей обсяг становить близько 10% усього видобутку Великобританії.

Назва еталонної марки нафти Brent Crude пішла від суміші нафти, видобутої на родовищі Brent.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", Україна почала видобувати сланцевий газ.