Від 16 квітня в Росії офіційно набуває чинності рішення Таганського суду Москви щодо блокування Telegram.

Мессенджер закривають за позовом Федеральної служби безпеки, яка вимагає у компанії ключів доступу до листуванням. Як відомо, судова тяганина з цього приводу не припиняється вже більше року.

"Роскомнадзор" проти Telegram

У 2017-му державне відомство намагалося отримати реєстраційні дані для Реєстру розповсюджувачів інформації, 28 червня 2017 року Роскомнадзор примусово вніс програму до реєстру.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У Кремлі заявляли: месенджер перетворюється на" систему зв'язку для терористів" (випадок у метро Санкт-Петербурга, який трапився 3 квітня 2017 року, був організований нібито саме за допомогою месенджера).

16 жовтня 2017 року Міщанський районний суд Москви оштрафував Telegram на 800 тисяч рублів за відмову надати ФСБ інформацію для декодування повідомлень щодо шести номерів, які використовують месенджер.

20 березня цього року Верховний суд РФ визнав законною вимогу ФСБ надати ключі для розшифровки листування. Роскомнадзор 20 березня дав телеграму 15 діб на те, щоб надати органам безпеки ключі для розшифровки повідомлень користувачів. У разі невиконання протягом цього терміну вимог з надання ключів відомство повідомило про намір відправити до суду позовну заяву про обмеження використання мессенджера.

Чому блокують?

Всіх організаторів, згідно законів РФ, зобов'язали зберігати дані користувачів з Росії на території країни протягом одного року, надаючи спецслужбам доступ до архівів на першу вимогу. Керівництво Telegram також заявляло, що надати ключі шифрування листування користувачів технічно неможливо. В компанії також посилаються на Конституцію Росії, яка гарантує таємницю листування.

Засновник і власник Telegram Павло Дуров ще в березні заявляв, що спроби блокування закінчаться нічим:

"Загрози заблокувати Telegram, якщо не будуть видані приватні дані його користувачів, не принесуть плодів. Telegram буде відстоювати свободу і недоторканність приватного життя", - написав він у своєму Twitter.

Telegram в Україні

Системою користуються переважно російськомовні користувачі найбільші канали мають коріння в РФ - наприклад, популярний і в Україні Mash.

Тому для багатьох українців важливим залишається питання - закриються такі телеграм-канали. Принаймні, поки що підстав для цього немає.

"Ми продовжимо працювати і тут, але для вас є ще й інші майданчики. технічно заблокувати месенджер досить складно. Більш того, щоб продовжувати телеграми після заборони, навіть VPN не буде потрібно", - пояснюють експерти.

Дуров у свою чергу навіть оприлюднив своєрідну інструкцію, як діяти в разі блокування – як виявилося, за налаштуваннями його легко обійти: метод діє для мобільних пристроїв і на iOS, і на Android:

Дивіться: з 16 квітня набуває чинності блокування Telegram у Росії

Як повідомляв портал "Знай.ua", 16 квітня у Росії офіційно припиняє свою роботу месенджер Telegram. Згідно рішення "Роскомнагляду" його внесли до реєстру організаторів забороненої до поширення на території РФ інформації.