На території анексованого Кримського півострова шахраї наживаються на розумниках, які хочуть отримати справжній український паспорт. Напівлегальна схема витягає з гаманців громадян чималі суми і в результаті залишає ні з чим.

Аферисти скуповують у кримчан українські паспорти, а після легалізують новоспечених українців. Викласти за таке задоволення потрібно не багато не мало - 3 тисячі доларів. Про це пишуть "Вести".



Як повідомляє видання, в мережі активно продають сотні посвідчень особи з донецькою і кримською пропискою.

"13 квітня оголошення про продаж власного паспорта розмістив чоловік з Севастополя на сайті restin.crimea.ua. Якийсь Михайло продає паспорт чоловіка 1980-го року." Народився і прописаний в Криму, про втрату не заявляв, не міняв на російський. До паспорта має податковий код. Ціна - $ 150", - пише він на dublikat.info і уточнює, що документи розмітають блискавично", - пишуть автори розслідування.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Аферисти, які пропонують оформити український паспорт, запевняють своїх клієнтів, що все буде проведено по базах і в найкоротші терміни.

Новоявлені власники паспортів зможуть оформляти кредити, влаштовуватися на роботу, звертатися до держорганів і нотаріальні контори, перетинати кордони країн СНД, отримати закордонний паспорт, пред'являти документи співробітникам ППС, ДПС, дільничним і іншим представникам держави, а також в різні інстанції. У всякому разі, так запевняють під час операції.

"Заповнення бланків проводиться тими способами, якими вони заповнювалися в той чи інший час і тими ж чорнилом. Якість перфорації - 100%, якщо документу три-п'ять років, то він піддається штучному старінню. Проведення по базі ми робимо в Києві і області. В інших регіонах України паспорт із занесенням в базу ми оформити не зможемо", - пояснює один з шахраїв, пропонуючи свої послуги на просторах інтернету.

Бажаючим отримати "українське громадянство" потрібно надіслати на пошту дату народження, кольорову фотографію на паспорт і почекати три тижні. По закінченню терміну документи доставить кур'єр.



У Службі безпеки пояснили, що схема пов'язана з тим, що Україна не має доступу до кримських даних. Правоохоронці вже встановили трьох причетних до схеми, один з них - відомий в Миколаєві бізнесмен Валентин М.

"Відразу ж після того, як клієнт переслав гроші і фото "паспортиста", той віддзвонюється знайомому на ім'я Тимур до Криму. Той знаходить на півострові "донорів"- людей, які по фото, приблизним віком, статтю схожі на власників паспортів. І за гроші купує у них українські документи. А потім справа за малим - переклеювання фото. Треба сказати, що ідентифікація таких зображень в зв'язку з тимчасовою окупацією Криму - неможлива. Потім документи завозяться з Криму до Києва. Там за допомогою фотошопу інша фігурантка цієї справи Людмила П. "омолоджує" цих людей - робить фото в 16-річному та 25-річному віці, вклеює на першу і другу сторінки паспорта і відправляє назад замовнику", - пояснили в Херсонській СБУ.

Також силовики встановили, що готові паспорти нові власники відправляють в Держміграційну службу в Херсонській області, де оформляють біометрику для виїзду за кордон.



Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, які на сьогоднішній день найпопулярніші афери з банківськими картками, в які потрапляють українці.