Як відомо навесні тварини стають більш активними, прокидаються після зимової сплячки і виходять з укриття на тепле сонце. Прогулюючись в міському парку, відпочиваючи на березі річки або виїхавши за місто на пікнік, можна зустріти змій, павуків, кліщів або бродячих собак.

Змії

Поруч з людиною в містах змії живуть в нових, недавно побудованих районах, в спальних масивах біля лісу або водойми. З отруйних змій в Україні розповсюджені гадюки. Найбільше їх (5 видів) живе в південних і східних областях, а найменше - на заході і півночі країни (тільки один). Найбільш активні гадюки навесні і на початку літа.

За словами біолога зоопарку в Межигір'ї Сергія Григор'єва, змії першими на людей не нападають, якщо їх не турбувати. Якщо бачите змію в місті, ні в якому разі не вбивайте плазуна. Найкраще просто пройти повз.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Якщо відпочиваєте на природі, потрібно спочатку оглянути місце, не підходити до чагарників, не відпочивати біля трухлявих дерев, де багато тварин може сховатися. В Україні є тільки одна змія, яка може нападати на людей, - це полоз жевтобрюхий. Вона не отруйна, але досить агресивна. Водиться в степах", - підкреслює Сергій Григор'єв.

Павуки

Для людини в Україні небезпечні два види павуків - тарантул, який живе в степовій і лісостеповій зоні, і каракурт або "чорна вдова". Його можна зустріти на півдні. Якщо вас укусив павук, потрібно не пізніше ніж через дві хвилини припекти місце укусу сірником або сигаретою і дати їй повністю згоріти в рані. Після цього слід негайно звернутися в медичний заклад. Отрута каракурта здатний привести до смерті людини, тому з кваліфікованою допомогою зволікати не варто. Відзначимо, що укус тарантула для людини не є смертельним, проте він дуже хворобливий.

Кліщі

Навесні в лісах і парках активізуються кліщі. Ці паразити переносять багато інфекцій і вірусів. Найнебезпечніша з них - кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). Тому обов'язково під час і після відпочинку на природі потрібно оглядати своє тіло. Одягайте довгі штани і уникайте чагарників - кліщі нападають на рівні стегон, колін і гомілок. Самостійно кліща можна витягнути круговими рухами за допомогою міцної нитки або пінцета з широкими кінцями. Після цього місце слід продезінфікувати і вимити руки.

Скажені собаки

Небезпечною в місті може стати зустріч людини з скаженою твариною. Збудник сказу знаходиться в слині хворої тварини, але небезпечні не тільки укуси, а й подряпини. Якщо вас вкусили, негайно промийте рану або місце, куди потрапила слина, великою кількістю проточної води і натріть шкіру господарським милом. Відразу зверніться до лікаря. Єдина можливість уникнути смерті - вчасно зробити щеплення.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців попереджають бути обережними і уникати прогулянок в місцях скупчення дерев і кущів.