Підозрювані в підготовці терактів і держперевороту народна депутатка Надія Савченко та наближений до Віктора Медведчука переговорник Володимир Рубан відмовляються давати свідчення слідчим СБУ

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"На даний час фігуранти справи, користуючись своїми процесуальними правами, відмовляються від дачі показань слідству", - йдеться у повідомленні.

Розслідування триває за ч. 1 ст. 109 (повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибухівкою) Кримінального кодексу України.

У відомстві зазначили, що з огляду на великий суспільний резонанс до справи, де фігурують Савченко і Рубан, правоохоронці "в стислі терміни проводять необхідні слідчі дії, спрямовані на швидке, повне і неупереджене дослідження всіх обставин скоєння кримінальних злочинів, з'ясування ступеня участі та провини кожного співучасника" .

"Проводяться допити підозрюваних по обставинам оголошеного ним підозри. На даний час фігуранти справи, користуючись своїми процесуальними правами, відмовляються від дачі показань слідству", - йдеться в повідомленні.

В СБУ додали, що в даний час слідством призначені і проводяться тринадцять експертних досліджень зброї, боєприпасів, вибухових речовин, відео- і аудіоматеріалів, виступів і публічних закликів, зокрема і комісійна судово-психологічна експертиза щодо перевірки правдивості показань Надії Савченко.

Крім того, проведено допит свідків. Здійснюється огляд і аналіз документів і предметів, вилучених за місцем проживання і роботи Рубана та Савченко.

У відомстві зазначили, що планують закінчити досудове розслідування "в розумні стислі терміни".

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Дивіться: Надію Савченко допитують на детекторі брехні



Нагадаємо, після затримання, ще 23 березня надія Савченко оголосила голодування. Нещодавно рідні відвідали її у СІЗО та розповіли, що вона сильно втратила у вазі та її стан продовжує погіршуватися.

Як повідомляв портал "Знай.uа" арештована безмандатна Надія Савченко, яку підозрюють у підготовці терактів та поваленні державної влади, перервала голодування. 13 квітня Савченко проходила допит на поліграфі, який довелося призупинити через голодування нардепа, оскільки в такому стані арештованої неможливо коректно провести цю процедуру. Враховуючи це, Савченко погодилася зробити на 3 дні перерв у голодуванні, щоб пройти допит на поліграфі.

Допит мав продовжитись у понеділок, 16 квітня. Однак експертизу перенесли на вівторок, 17 квітня, через те, що експерти були не готові її проводити.

Адвокат Савченко повідомив, що нардеп 16 квітня відновила голодування, оскільки домовленість про прийом їжі була тільки на 3 дні.