Сезонність і локальність - це те ідеальне поєднання, яке використовують найкращі ресторани світу. Нічого кращого поки не придумали і я впевнений, що і не придумають. Принадність такого підходу до приготування їжі полягає ще й в тому, що кожен з вас може застосовувати його на домашній кухні.

Для того, щоб зрозуміти, що ж такого особливого в сезонності і локальності потрібно заглянути в історію. Кілька століть тому люди харчувалися тільки тими продуктами, які вирощували виключно в їх регіоні. Умов для транспортування не було як таких взагалі, вони з'явилися значно пізніше.

Коли ж настала ера активного експорту поняття локальності - розмилося, культури і різні продукти змішалися. На сезонність ж своє сильне вплив каже бізнес, який диктує те, що ви будете купувати. Ми звикли, що овочі та фрукти можна побачити цілий рік у великих супермаркетах і ми їм не дивуємося. Але! Експортовані продукти мають зовсім іншу якість, а відповідно - і інший смак.

Як приклад, якщо ви купите все інгредієнти для гуакамоле, то ви не отримаєте той самий мексиканський смак, а якщо приготуєте в Італії борщ - то його смак теж не буде українським. Якщо ви взимку купите полуницю, у якій буде такий же смак і вигляд, але за своїм складом - це буде далеко не полуниця.

Під усіма цими факторами - наше ставлення до їжі змінилося далеко не в кращу сторону. Тому я всіляко закликаю звернути увагу на локальні сезонні продукти, які крім того, що вони смачні, ще й корисні.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Адже українські продукти вже "в нашій крові", ми пам'ятаємо їхній смак з дитинства і саме вони дарують нам відчуття тепла і затишку при кожному шматочку. А якщо сюди додати ще й сезонність - то це буде справжній коктейль смаку, який потрібно їсти прямо тут і зараз.

Середина квітня (а це зараз!) - найкращий час для того, щоб підготуватися до сезонних продуктів весни і не упустити шанс насититься цим божественним смаком.

5 весняних продуктів, які обов'язково потрібно встигнути спробувати:

Черемша - її можна перебивати в блендері з курячим бульйоном для отримання ідеального соусу, який, до речі, буде дуже добре зберігатися). Або ж її можна консервувати, тоді вона стає дуже м'якою.

Зморшки їстівні - це невеликі гриби з пухкої шапочкою. Їх сезон - всього пару тижнів навесні, вже влітку і восени ви їх зовсім не знайдете. У цих грибів ніжніший смак і інша структура. Вам потрібно обов'язково встигнути їх спробувати!

Ревінь - якщо у весни є смак, то це точно смак пирога з ревенем. Він шалено простий в приготуванні, але його смак просто божественний. До того ж, з ревеню можна готувати варення або соуси. Але будьте уважні - сезон ревеню триває недовго і його дуже легко пропустити.

Спаржа - я згоден, що це дорогий продукт і можливо йому не зовсім місце в цьому списку. Але саме навесні - сезон цього продукту і смак спаржі просто приголомшливий, повірте, такий спаржі ви вже не спробуєте влітку. До того ж, в цей період ціна на неї різко падає - на ринку її можна купити від 50-70 грн за півкілограма (а в інший час ціни починаються від 350 грн). Як на мене, це відмінна можливість спробувати дорогий продукт за таку ціну.

Квіти - це незамінна добавка в весняні салати. Це не якісь особливі види квітів, а ті, що ростуть навіть у вас за вікном. Наприклад, щоб відчути смак десяти вишень, вам достатньо всього однієї квітки з дерева, адже вони дуже насичені смаком і ароматом. Так що не пропустіть можливість поекспериментувати! Також ще весна прекрасний період для того, щоб збирати шишки. З них можна готувати варення, або ж просто додавати в соуси або чай.

І моя головна порада - йдіть на ринок, ніде більше ви не відчуєте весну краще, ніж там. Починаючи від середини квітня ринки прокидаються від зимової сплячки і продукти там будуть змінюватися щодня - вони все свіжі, смачні і шалено соковиті.

Якщо ви дочитали до кінця, то прямо зараз закривайте ваш ноутбук / вимикайте комп'ютер або смартфон - і йдете на ринок. Саме там на вас чекають весняні і неймовірно смачні продукти!

Як повідомляв портал "Знай.uа", переможниця шостого сезону популярного кулінарного шоу "МастерШеф" Асмік Гаспарян поділилася з шанувальниками своїм авторським рецептом вишуканого чорничного пирога.

Випічка від відомого кулінара виходить легкої і повітряної, а ще таким пирогом можуть поласувати ті, хто стежить за своєю фігурою і відмовився від борошняних виробів. Легким рецептом пирога з чорницею і сиром Асмік Гаспарян поділилася з шанувальниками.