Вже досить скоро настане 32-річниця трагедії, яка сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Як відомо, ця масштабна аварія відбилася негативними наслідками у багатьох країнах світу, особливо в Україні.

Аварія на ЧАЕС: історія

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Аварія сталася під час експерименту на 4-му енергоблоці станції. Інженери проводили випробування реактора аварійної системи - можливість функціонування циркуляційних насосів на електроенергії, яку вже зупинений реактор продовжує виробляти ще деякий час.

Безпосередньо від аварії в перші місяці загинула 31 людина, ще 134 людини постраждали. З утвореної навколо станції 30-кілометрової зони відчуження евакуювали 116 тисяч чоловік. До листопада 1986 року над зруйнованим вибухом енергоблоком звели об'єкт "Укриття", термін служби якого складав 30 років.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У 2012 році було розпочато будівництво нового укриття. Будівельні роботи по зведенню нового 110-метрового купола велися протягом 4-х років, і 29 листопада 2016 року рухома конструкція накрила четвертий блок Чорнобильської АЕС. Вартість арки склала 1,5 млрд євро.

За своїми параметрами (довжина 165 метрів і вага понад 36 тис. тонн) нове укриття над 4-м енергоблоком ЧАЕС стало найбільшою рухомою конструкцією в світі.

Не дивлячись на те, що інцидент на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався більше тридцяти років тому, але з тих пір у цій місцевості люди не живуть. Сюди лише зрідка заглядають знімальні групи і туристи. При цьому радіації з більшості районів Чорнобильської зони вже немає, але зберігається похмура, гнітюча психіку атмосфера. Будівлі на цій території занедбані, і можуть становити небезпеку для життя людини.

Жахливі наслідки катастрофи в Чорнобилі давно позаду, але сама ця територія залишилася наочним нагадуванням невідворотного покарання за людську дурість і безвідповідальність.

Раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що 26 квітня о 19:00 на Поштовій площі в Києві відбудуться виступи популярної української групи ONUKA, музиканта Микити Рубченко і народного оркестру Наона в честь 32-ї річниці Чорнобильської трагедії.

Крім того, вперше на великій сцені відомі музиканти зіграють саундтрек короткометражного фільму "Арка", який був знятий в 2016 році в Чорнобилі під час будівництва захисної арки для зруйнованого 4-го енергоблоку ЧАЕС.