20 квітня всі православні вшановують пам'ять мучеників Руфіна і Акіліни, які звернули до християнства 200 римських воїнів. При імператорі Максиміні двох святих стратили. Давайте розберемося, у чому справа.

За народним повір'ям, на Килину (Акіліну) прокидаються русалки. Жінки старалися принести на берег сукні або полотна, щоб річні красуні змогли одягнутися і не замерзнути. За це русалки платили добром і не чіпали своїх дів.

А щоб убезпечити себе, йдучи по воду, брали з собою пучок полину — відлякати водяних дів. В іншому випадку вони могли залоскотати людину до смерті. На Килину примічали погоду. Якщо дощить — це віщувало поганий урожай ярових. У той же час "дощ на Килину — гарна калина".

Дивилися вечором на небо (правда, робити це потрібно було обов'язково через вікно): якщо багато зірок, то в лісі буде так само багато грибів і ягід. Міцний мороз і сонце віщували врожай хлібів і гречки.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У народі розповідали історії про те, що водними дівами зазвичай стають дівчата, які померли перед своїм весіллям або були задушені у сні матерями. Також до них зараховували самогубців. Говорили, що вони водяться в лісах, у полі та на воді. У фольклорі русалка описувалася як дуже небезпечна істота, яка мліла і заважала жити іншим людям.

У народі говорили, що русалки у світлий час доби перетворюються на латаття і рятуються таким чином від сонця. А вночі вони знаходять людський вигляд, пустують і грають на березі. Саме тому вважалося, що, зірвавши латаття, людина обриває життя русалки.

Коли ці духи виходили на берег, то вони водили хороводи і просто сиділи на траві, розчісуючи волосся. І коли селянки йшли за водою вранці, 20 квітня, русалки намагалися заманити їх у свої володіння. Часто з собою брали пучок полину, яка, як вважалося, захищає від нечисті.

У народі говорили, що саме в цей час, відчувши тепло, прокидаються русалки і виходять на поверхню водойм. За старих часів сільські жителі до 20 квітня викладали на березі красиві полотна і сукні, щоб задобрити водні створіння. Зустрічі з ними побоювалися і, якщо доводилося йти до води в цей час, брали з собою пучок полину, часник – вважалося, що вони захищають людину від потойбічних сил.

Дивіться сюжет про свята