Досить давно в Україні тривають дискусії щодо того, чи потрібно запровадити електронні декларації не лише для окремих груп, а й для всього населення. Чи будуть українці щороку звітувати про свої доходи і чого чекати у найближчий час, пояснили кексперти.

Як пише "Сегодня", система електронного декларування та створювалася для того, щоб запобігти корупційним махінації і виявити незаконне майно у держслужбовців, однак у Євросоюзі запуск нововведень в тестовому режимі розкритикували і зажадали оперативно усунути всі помилки технічного та адміністративного характеру.

Як ми побачили, наша система е-декларування не раз обливалась критикою через непродуктивну перевірку та прозорість даних.

Помста влади

У минулому році депутати вирішили запровадити електронне декларування і для активістів, які бурхливо відреагували на цю новину.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Активісти ж і зовсім називають це "помстою" з боку влади.

"Що потрібно зараз зробити - відновити довіру, сідати за круглий стіл разом з активістами, говорити, дискутувати для того, щоб в квітні-травні проголосувати цей закон, але тут дуже важливо, щоб і так же шановні колеги, наші партнери з неурядового сектора були відкритими, і щоб ми перестали, мені здається, один одного, ви знаєте, намагатися чорнити. Це була помилка парламенту ", - розповіла нардеп Ірина Геращенко, перший заступник голови Верховної Ради, на спільній прес-конференції з представниками делегації до мітета Європейського парламенту у закордонних справах.

Втім активісти переконані, що обов'язкове е-декларування для чиновників та активістів – це як мінімум неконституційно.

У той же час в Мінфіні хочуть зобов’язати всіх заможних українців звітувати про доходи.

"Орієнтовна кількість фізосіб-платників податків під час проведення деклараційної кампанії складе 1200 осіб", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Визначатимуть заможність українців за певним критерієм.

Декларації для всіх

Ще на самому початку функціонування цієї системи секретар Нацради з реформ Дмитро Шимків заявив, що декларування незабаром зроблять обов'язковим для кожного українця, тому що це важлива частина реформ і прозорості.

Незважаючи на ініціативу з боку влади, за два роки декларування так і не зробили обов'язковим для кожного громадянина України. У парламенті досі звучать ідеї про те, що декларування не повинно бути тільки для обраних груп населення, а має працювати для всіх.

В експертному середовищі запевняють, що розмови про обов'язкове декларування для всіх - не більше, ніж маніпуляція. Тому навряд чи найближчим часом прості українці отримають ще одну проблему до всіх інших.

Дивіться: взілися за перевірку декларацій харкківських чиновників

Як повідомляв портал "Знай.ua", детективи НАБУ взялися за "мутну" квартиру Лещенка.