Потужні танки, дитячі іграшки, промислова продукція та навіть алкоголь – в радянські часи можна було все легко скопіювати "із загниваючого заходу", а потім видати за своє творіння. Насправді, все це – тільки верхівка айсберга, тож зупинимося на найбільш розповсюджених клонах СРСР:

Зброя

Пістолет-кулемет ППД - створений Дегтярьова в 1934 році, послужив, по суті, прототипом для більш відомого ППШ.

Саме він став найбільш масовим радянським пістолетом-кулеметом Другої світової війни. Погляньте на фінський пістолет-кулемет "Суомі" 1931 року випуску. Це практично точна копія, хіба що інше кріпленні для дискового магазину.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Та сама історія з автоматом Калашникова (випущений в 1947 році, прийнятий на озброєння СА в 1949-му): як дві краплі води нагадує Штурмгевер-44 (або "гвинтівку Шмайссера", випущена в 1944 році в кількості близько 450 тисячі зразків).

Пістолети, здавалося, могли робити і свої. Але ж ні – той самий "Макаров" (1948 рік), який досі вважається основною зброєю особового складу в поліції і армії багатьох пострадянських країн, також скопіювали. За основу взяли німецький пістолет walter PPK, випущений в 1931 році.

Побутова техніка

Пилосос "Чайка" був улюбленцем господинь, мав форму краплі і був зручний для прибирання. І все б нічого, та ось випущена в 1963 році "Чайка" практично повністю скопійована з випущеного аж в 1942 році пилососа "Eatonia", який проводився в Голандії для канадських універмагів T.Eaton, звідси і така назва.

Брали "під копірку" у аудіотехніку. Приміром, програвач "Естонія-010", вироблений в 1983 році - сріблясті кнопки, крутий мінімалістичний дизайн. Але це ніби рідний брат японського Sharp Optonica RP-7100, створеного в 1981 році.

Радянська електробритва "Агідель", що вийшла в 1967 році в Уфі – пародія на Philipshave 1965 року випуску.

Машини

Мікролітражний радянський автомобіль - ЗАЗ-965 (1960 рік) – практично те саме, шо й створений п'ятьма роками раніше Fiat-600, а всім відомий всім вам "вухатий" запорожець, або ЗАЗ-966 – копія німецького малолітражного автомобіля NSU Prinz IV, що з'явився а 1961 році.

Легендарна 21-ша волга (1956 року) ніщо інше, як змінений Ford Mainline (1952 року). Цей список можна продовжувати безкінечно, і хоча фактів плагіату не бракує, але досі про судові позови на права було навіть не чути.

Дивіться: 7 закинутих проектів СРСР

Як повідомляв портал "Знай.ua", у російській столиці поцупили барокамеру, в якій готували легендарних радянських космонавтів.