Національний банк України очікує поступового уповільнення загальної інфляції, яка на кінець року становитиме 8,9%.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за квітень.

"На ціни й надалі тиснутиме швидке зростання споживчого попиту, через що фундаментальний інфляційний тиск все ще залишатиметься значним в цьому році. Однак частково це буде нівельовано зміцненням обмінного курсу відносно валют країн – торговельних партнерів у І кварталі 2018 року, яке сприятиме зниженню інфляційного тиску протягом наступних місяців", - йдеться у звіті.

Також вказано, що на ріст інфляції впливатимуть і значні темпи зростання адміністративно регульованих цін (на 14,6% за підсумками року) внаслідок збільшення витрат на заробітну плату у сфері ЖКГ, здорожчання енергоресурсів та підвищення акцизів на тютюнові вироби.

Водночас, за даними регулятора, інфляція сирих продовольчих товарів до кінця поточного року знизиться (до 5,9%) під впливом вичерпання дії факторів пропозиції на ринку продовольчих товарів, що мали визначальний вплив у минулому році.

При цьому зростання експортних можливостей українських виробників харчової продукції все ще створюватиме тиск на зростання цін через зменшення пропозиції на внутрішньому ринку.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також через збільшення міжнародної торгівлі українські ціни на продовольство продовжать наближуватися до цін у країнах-партнерах, що матиме додатковий проінфляційний вплив.

Як поінформували у НБУ, у 2018-2020 роках споживча інфляція знижуватиметься і поступово повернеться до цільових показників, як і прогнозувалося на початку року. Інфляція повернеться в цільовий діапазон у середині 2019 року і відповідатиме його центральному значенню 5% за підсумками 2020 року.

Варто відзначити, що станом на 20 квітня офіційний курс долара в Україні трохи підріс. Національний банк України на сьогодні, 20 квітня, встановив такі курси основних іноземних валют до гривні:

1 долар США – 26,22 грн;

-1 євро – 32,47 грн;

-10 російських рублів – 4,3 грн.

Таким чином, курс долара, в порівнянні зі вчорашніми значеннями, виріс на вісім копійок. Курс залишається вищим за психологічну позначку в 26 гривень, утім, експерти не виключають, що курс долара ще впаде. Курс євро виріс на вісім копійок. Вартість 10 російських рублів підвищилася на три копійки.

У четвер, 19 квітня, курс долара на міжбанківському валютному ринку України зріс на п'ять копійок на покупці та на сім у продажу. Безготівкова американська валюта торгувалася на рівні 26,19/26,22 грн. Вартість євро встановилася на відмітках 32,41/32,44 грн, підвищившись на чотири копійки. Сьогоднішні торги ще не почалися.

Згідно з базовим сценарієм трирічної Бюджетної резолюції, в 2018 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 29,3 грн/дол., в 2019 – 30,5 грн/дол., а в 2020 – 31 грн/дол. Проте, в бюджеті на 2018 рік зазначено, що розрахунки проводилися, виходячи з курсу 30,1 грн/дол. При цьому і в Мінфіні, і в НБУ запевняють – цей курс не є прогнозом, тому слід сприймати його виключно як технічний показник, узятий для розрахунків створення "подушки безпеки".

В Україні з'являться дві нові монети

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Укрпошта починає безготівкове обслуговування.