У США на 89-му році життя помер перший в історії український чемпіон світу з греко-римської боротьби Григорій Гамарник. Легендарний спортсмен помер 18 квітня близько п'ятої години ранку у Сполучених Штатах Америки, де він проживав вже близько 25 років.

Григорій Гамарник народився в Зинов'євску, який зараз ми знаємо, як Кропивницький, нагадує прес-служба Федерації греко-римської боротьби України. Займатися цим видом спорту Григорій Гамарник почав в 1945 році в Києві у відомого борця та тренера Арама Ялтиряна. У 1952 році він став майстром спорту СРСР, в 1955-му – заслуженим майстром спорту. Закінчив Київський інститут фізичної культури.

Виступав у ваговій категорії 67 кг, а потім 73 кг. Чемпіон Узбецької РСР, переможець першості Середньої Азії. Чотириразовий чемпіон СРСР, чотириразовий призер чемпіонатів СРСР, чемпіон світу 1955 року в Карлсрує і володар срібної медалі чемпіонату світу 1958 року в Будапешті. З-за травм не брав участь в Олімпійських іграх 1956 року в Мельбурні. На Олімпійських іграх в 1960 році вибув з боротьби за медалі.

Григорій Гамарник заслужений тренер України, суддя всесоюзної категорії (1965), суддя міжнародної категорії (1979), капітан збірної команди СРСР, перший чемпіон світу серед українських борців.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Спортивні результати Григорія Гамарника

Чемпіонат СРСР з класичної боротьби 1951 року — 2 місце;

Чемпіонат СРСР з класичної боротьби 1953 року — 1 місце;

Чемпіонат СРСР з класичної боротьби 1954 року — 3 місце;

Класична боротьба на літній Спартакіаді народів СРСР 1956 року — 1 місце;

Чемпіонат СРСР з класичної боротьби 1957 року — 1 місце;

Чемпіонат СРСР з класичної боротьби 1958 року — 1 місце;

Класична боротьба на літній Спартакіаді народів СРСР 1959 року — 3 місце;

Чемпіонат СРСР з класичної боротьби 1961 року — 3 місце;

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що українця включили до Зали слави світового фігурного катання. Чинний віце-президент Федерації фігурного катання України Віктор Петренко став першим українцем, якого включили в Зал слави фігурного катання. Про це повідомили на офіційному сайті Національного олімпійського комітету.