Група дослідників з Іллінойського університету в Урбана-Шампейн, США, створила рекордний по вантажопідйомності матеріал для штучних м’язів. Про це повідомляє Naked Science.
М’язова нитка масою 1,6 грама піднімає вагу в 1,9 кілограма.

Досі рекорд кратності жене маси становив тысячекратное перевищення власного ваги «м’язи».
Нова знахідка вчених здатна підняти вантаж, у 12,6 тисячі разів перевищує власну вагу. Наприклад, нитка діаметром 0,4 мм, довжиною 0,9 м і масою 1,6 гр піднімає дволітрову пляшку води.

Отриманий матеріал міцний, витримує 60 МПа механічного тиску і може збільшуватися на 25%. Його ефективність в 15 разів вище, ніж у натуральної тканини.

Основа штучних м’язів — вуглецеві волокна, кілька тисяч яких переплетені в пучок. Заготовки занурюють полімер. Потім просочений полімером пучок волокон скручують і піддають термообробці протягом доби, після чого заготівлю скручують спіраллю, отримуючи «пружину», яку можна застосовувати для прикладання сили до предметів.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Засновник і гендиректор компаній SpaceX і Tesla Маск заявив, що штучний інтелект набагато небезпечніше ядерної зброї. Маск Виступає за створення регуляторного органу, Який буде Слідкуйте за безпекою розробок штучного інтелекту

Про це бізнесмен заявив, виступаючи на фестивалі South by Southwest в американському Остіні (штат Техас), повідомляє The Guardian.



Як зазначив Маск, йому "не дає спати ночами" загроза, яку несе в собі "нерегульовані штучний інтелект".

"Запам'ятайте мої слова: штучний інтелект набагато небезпечніше ядерної зброї.Так чому у нас немає регуляторного нагляду?" - сказав він.

На думку мільярдера, відповідний "громадський регуляторний орган" повинен мати доступ і наглядову функцію для забезпечення того, щоб "кожна людина розвивала штучний інтелект безпечно і з користю для людства".
Однак Маск зауважив, що навіть робота над параметрами безпеки в цьому питанні містить в собі "всілякі підступні і несподівані ризики".

"Якщо функція штучного інтелекту полягає в тому, щоб зробити людей максимально щасливими, надрозумний штучний інтелект може вирішити, що найкращий спосіб зробити це - захопити всіх людей і ввести їм в мізки дофамін і серотонін", - заявив винахідник.