Щорічно 22 квітня відзначається глобальне свято — Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day). Свято було засновано на 63-й сесії Генасамблеї ООН у 2009 році (резолюцією № A/RES/63/278, співавторами якої виступили понад 50 держав-членів ООН) і відзначається, починаючи з 2010 року, 22 квітня.

Голова генеральної асамблеї Мігель д'Еското Брокман заявив, що проголошення в резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля і її екосистеми є нашим домом, забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов'язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро в 1992 році.

Також у резолюції наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах. У північній півкулі День Землі відзначається навесні, а в Південній півкулі — восени.

Основною метою цієї всесвітньої акції є привернення уваги суспільства і кожної людини планети до проблем Землі, до проблем її навколишнього середовища.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Історія свята

Традиція відзначати 22 квітня День Землі зародилася в США в 1970 році, в 1990 році цей день став міжнародною акцією. А в 2016 році святкування Дня Землі співпало з церемонією підписання Паризької угоди по клімату, яка була прийнята усіма 196 сторонами Рамкової конвенції ООН про зміну клімату 12 грудня 2015 року в Парижі. В рамках цієї угоди країни домовилися спільними зусиллями обмежити зростання глобальної середньої температури до показника менше 2 градусів, а з урахуванням серйозних наслідків, прагнути до показника 1,5 градуси.

Щорічно вчені країн світу збираються в цей день за круглим столом для обговорення глобальних екологічних проблем. У різних країнах організовуються різноманітні заходи та акції, присвячені певній темі. Це конференції, виставки, закриття автомобільного руху на жвавих вулицях великих міст, прибирання території і посадка дерев.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про найбюджетніші варіанти і популярні напрямки на травневі свята серед українців.