Сьогодні, 22 квітня 148 років із дня народження Володимира Ульянова-Леніна. "Знай.ua" розповість, чим прославився засновник найбільшої тоталітарної імперії всіх часів та народів.

Незважаючи на те, що в Україні пройшов "ленінопад" (а на території СРСР свого часу було встановлено понад 80 тисяч пам’ятників Іллічу з граніту, бронзи, бетону, гіпсу), люди насправді зовсім не знають, хто такий був Володимир Ленін.

Вождь світового пролетаріату Володимир Ілліч Ленін (Ульянов) народився 22 квітня 1870 року в місті Симбірськ, який зараз називається Ульяновськом. Володимир ріс у багатодітній родині, де, крім нього, виховувалося ще п'ятеро дітей.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ульянов закінчив місцеву гімназію. У 1887 році за звинуваченням у замаху на життя царя був повішений його старший брат Олександр. Ця подія стала вирішальною у формуванні життєвих принципів Леніна.

Після гімназії він вступив до Казанського університету, але був звідти виключений за сприяння опозиційному студентському руху. У цей час Ленін зайнявся активним вивченням політекономії і соціал-демократії, писав публіцистичні матеріали.

За створення "Союзу боротьби за визволення робітничого класу" його заарештували й відправили в заслання в Єнісейску губернію. Там він одружився з Надією Крупською.

Після революції 1905-1907 років, яку Ленін "пропустив", оскільки перебував у Швейцарії, він очолив партію РСДРП. У 1917 році організував Жовтневу революцію в Московії. Після тріумфу революційних ідей Володимир Ілліч заснував СРСР. Помер вождь 21 січня 1924 року. Його тіло знаходиться в Москві, у Мавзолеї на Червоній площі.

Як раніше передавав портал "Знай.ua", незабаром російська влада ухвалить рішення щодо поховання тіла Володимира Леніна, однак станеться це лише тоді, коли люди будуть готові. Про це повідомляє УНН, посилаючись на заяву депутата" Держдуми Наталії Поклонської.

"Я вважаю, що, насамперед, треба дивитися думку суспільства. Люди готові або люди не готові? Потрібно дивитися по відношенню людей. Я впевнена в тому, що Володимир Володимирович (Путін) володіє інформацією, чи готові люди до цього або не готові. І коли буде прийнято нове рішення. Коли це буде? Коли люди будуть готові", — сказала Поклонська.