У понеділок, 23 квітня, всі православні християни відзначають пам'ять 33 мучеників, у числі яких Терентій, Помпій, Африкан та інші. Як відомо, вони постраждали за віру в 249-251 роках.

В цей день сонце повинно показуватися в мареві — тобто в тумані. Звідси з'явилося прізвисько святого Терентія. Якщо сонце при сході було оточене серпанком, то рік обіцяв бути хлібородним, а якщо небо виявлялося ясним — селяни вважали, що доведеться поле переорювати і знову засівати.

Крім того, в цей період в розпалі було весняне бездоріжжя, всюди текли струмки, глина і грунт розм'якшувалися. Так, у народі говорили: «На Терентія дорога руйнується»; «Кругом бруд — ні проїхати, ні пройти».

Приказки та прикмети свята

- Терентій - день сонцезаходу.
- Якщо вранці проти сонця туман, то обов'язково піде дощ.
- Якщо з ранку сонце в імлі - означає, що слід чекати хорошого врожаю, а якщо небо чисте – урожай буде поганим.
- Чим довше сонце буде в серпанку, тим більше врожаю буде зібрано восени.
- Ясне чисте небо і яскраве сонце на Терентія Маревного означає, що можна приступати до обробітку озимих полів.
- На ліщині з'явилися сережки – земля більше не промерзне.
- Якщо у цей день з'являлися молоді павучки, то це означало остаточне тепло, а сидять високо старі павуки передбачали заморожування.
- Ті, що народилися 23 квітня зазвичай ведуть життя сповнене змін. Носити їм слід корунд.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що щорічно відзначається глобальне свято — Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day). Свято було засновано на 63-й сесії Генасамблеї ООН у 2009 році (резолюцією № A/RES/63/278, співавторами якого виступили понад 50 держав-членів ООН) і відзначається, починаючи з 2010 року, 22 квітня.

Голова генеральної асамблеї Мігель д'еското Брокман заявив, що проголошення в резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля і її екосистеми є нашим домом, забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов'язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро в 1992 році.